ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Xανιά: Περισσότεροι από 200 ασθενείς στο Post Covid του νοσοκομείου – «Δεν γνώριζαν ότι είναι διαβητικοί»

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία των νοσηλειών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων στα δύο χρόνια της πανδημίας. Ο απολογισμός είναι ενδεικτικός των περιόδων έκρηξης των κρουσμάτων ενώ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από την λειτουργία του Post Covid ιατρείου στο οποίο έχουν μέχρι σήμερα εξεταστεί διακόσιοι ασθενείς.

Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα το Post Covid Ιατρείο του νοσοκομείου Χανίων με λειτουργία μόλις μία φορά την εβδομάδα, έχει εξυπηρετήσει 200 ασθενείς. Άνθρωποι που νόσησαν αλλά κάποια συμπτώματα εξακολουθούσαν για εβδομάδες ή και μήνες, είχαν να ευκαιρία να εξεταστούν κλινικά και εργαστηριακά και να ελέγξουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους όπου η νόσος συχνά προκαλεί βλάβες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δεχτεί περί τα 200 ραντεβού και θέλαμε να απευθυνθούμε στους πολίτες .Το ιατρείο συνεπικουρείται κι από άλλες ειδικότητες και από καρδιολόγο και το συνδυάζουν και με ερευνητικό έργο», αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.

Από την εξέταση ασθενών στο Post Covid ιατρείο όπου γίνεται συνολική αποτύπωση της κατάστασης προκειμένου να αξιοποιηθεί και ερευνητικά, προέκυψαν στοιχεία που προκαλούν έκπληξη.

Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Μάνος Μπολώτης εκτιμά ότι μετά τις 40-50 ημέρες από τη νόσηση είναι ασφαλές κάποιος να εξεταστεί και να υπάρχει η αποτύπωση της κατάστασης και φυσικά αν χρειάζεται να γίνει κάτι συμπληρωματικό.

«Υπήρχαν άτομα που νόσησαν και δεν είχαν εικόνα για την πραγματική κατάσταση της υγείας τους. Δηλαδή είχαμε διαβητικούς οι οποίοι δεν το γνώριζαν. Άρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν στο Post Covid ιατρείο που στελεχώνεται από εξαιρετικούς γιατρούς για να μπορέσει να γίνει αποτύπωση της κατάστασης της υγείας τους», υπογραμμίζει ο κ. Μπολώτης.

Συνολικά στις κλινικές COVID του νοσοκομείου Χανίων έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα 1.700 ασθενείς. Εξήντα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική Covid και 6 νεογνά.

Το πανδημικό κύμα έγινε εντονότερο στα Χανιά από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο του 2022 σύμφωνα με τον κ. Μπέα, «Οι νοσηλείες στη διάρκεια της πανδημίας έχουν ξεπεράσει του 1.700 στα Χανιά με το σκληρότερο πανδημικό κύμα να είναι από τον Δεκέμβριο και μετά. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022».

Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, οι νοσηλείες στην κλινική Covid του νοσοκομείου έπεσαν σε μονοψήφιο αριθμό.

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ