ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

Xανιά: Ενεργειακή αναβάθμιση στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Κρήτη 2014-2020» εντάχθηκε το έργο: «Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων – Εσπερινό ΕΠ.ΑΛ. Χανίων» με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης και τον ορισμό του  Δήμου Χανίων ως Ενδιάμεσου Φορέα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.010.000 ευρώ, ενώ ημερομηνία έναρξης της Πράξης ήταν η 1η-4-2019 και λήξης η 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το έργο

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στοχεύει στην υλοποίηση των εξής παρεμβάσεων:

α. Τοποθέτηση πιστοποιημένου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης με πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης, πλέγμα ενίσχυσης, επιχρίσματα και χρώματα.

β. Αντικατάσταση της ξύλινης στέγης του Β ορόφου με ανακατασκευή του ξύλινου σκελετού της με προσθήκη θερμομόνωσης – υγρομόνωσης σε αυτήν (σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές) δεδομένο ότι από την στέγη έχουμε τις περισσότερες θερμικές απώλειες (περίπου 40%).

γ. Απομάκρυνση της υφιστάμενης υγρομόνωσης από το δώμα του Α ορόφου και πλήρης κατασκευή θερμομόνωσης – υγρομόνωσης σε αυτά (σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές) δεδομένο ότι από το δώμα και την στέγη έχουμε τις περισσότερες θερμικές απώλειες (περίπου 40%). Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η βελτίωση της θερμομόνωσης και υγρομόνωσης του κτιρίου σύμφωνη με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Η θερμομόνωση αφορά μόνο το βατό δώμα.

δ. Αφαίρεση των απλών μεταλλικών, κουφωμάτων μονού υαλοπίνακα και η αντικατάσταση τους με κουφώματα αλουμινίου διπλού υαλοπίνακα, με θερμοδιακοπή θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

ε. Προβλέπεται η θέρμανση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου να γίνεται  μέσω Κεντρικής Αερόψυκτης Αντλίας Θερμότητας η οποία θα τροφοδοτεί νέες μονάδες fan coil τοίχου εγκατεστημένες στους χώρους του κτηρίου. Η ψύξη των χώρων του κτηρίου θα γίνεται μέσω της ίδιας Αντλίας Θερμότητας και των ίδιων μονάδων fan coil, θέτοντας τη μονάδασε λειτουργεία ψύξης.

στ. Με δεδομένη την χρήση πεπερασμένης ή συμβατικής τεχνολογίας φωτιστικών σωμάτων, γεγονός που οδηγεί σε υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του τεχνητού φωτισμού, με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την οπτική ποιότητα και την οπτική άνεση των χώρων προτείνεται η αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των φωτιστικών με κατάλληλα φωτιστικά υψηλής απόδοσης. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα το σύστημα φωτισμού θα εγκατασταθεί σε κάθε αίθουσα ένα καινοτόμο αυτόματο σύστημα ελέγχου φωτισμού. Το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει αυτόματα τον φωτισμό με βάση τις εξωτερικές συνθήκες και την ύπαρξη ή όχι ατόμων στις αίθουσες.

Το σχολικό συγκρότημα

Το Σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και περικλείεται από τις οδούς: Μυλωνογιάννη, Υψηλαντών, Γρηγορίου Ε’ και Κ. Σφακιανάκη. Κατασκευάστηκε σε διάφορες φάσεις το 1951, το 1965 και το 2000 από την τότε νομαρχία Χανίων και η κατασκευή του ακολουθεί την φιλοσοφία κατασκευής των σχολείων της τότε εποχής.

Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα φιλοξενεί το 2ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το ΕΚ Χανίων με περισσότερους από 1.000 μαθητές με εμβαδό θερμαινόμενων επιφανειών 1.837,60 τ.μ.

Δεδομένης της πολύ παλιάς κατασκευής του και της πλήρους απουσίας θερμομόνωσης, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα λόγω και των περιορισμένων επεμβάσεων που έχει δεχτεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ