ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Xανιά: Αυξήθηκε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα αστικά λύματα

Καθαρά πτωτικές μεταβολές σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο του Ηρακλείου όπως προκύπτει από τους ελέγχους στα αστικά λύματα, τα αποτελέσματα των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. Αντίθετα στα Χανιά καταγράφηκε αύξηση στον μέσο όρο του ιιού φορτίου κατά 78% και οριακή αύξηση στο Ρέθυμνο σε ποσοστό 12%.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις μεταβολές που σημειώθηκαν μετά τους τελευταίους ελέγχους:

λύματα

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

“Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην εβδομάδα 24 έως 30 Μαΐου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Eπεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 24-30 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 17-23 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -74% στην Ξάνθη έως -45% στο Ηράκλειο, ενώ οριακές κρίνονται οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (-26%) και στη Θεσσαλονίκη (-21%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (+5%).

Τέσσερις από τις δώδεκα (4/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καθαρή αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+50%) και στα Χανιά (+78%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Ρέθυμνο (+12%) και στα Ιωάννινα (+22%). Στον Άγιο Νικόλαο δεν ήταν δυνατή η δειγματοληψία και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την εβδομάδα 24-30/5/21.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 24-30/5/21, ανά περιοχή:

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-45%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου παραμένουν χαμηλές.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21, καταγράφηκε αύξηση στο μέσο όρο του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων (+78%). Η αύξηση αυτή, που ακολουθεί τη συνολικά πτωτική τάση του τελευταίου μήνα, μένει να επιβεβαιωθεί την τρέχουσα εβδομάδα. Επισημαίνεται ότι, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε, οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου παραμένουν χαμηλές.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+12%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου παραμένουν χαμηλές.

Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ2: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων”.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ