ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Βορίδης: Απέτυχε το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη

Την αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη παραδέχθηκε εμμέσως στη βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως επισήμανε, στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κεγκέρογλου για την ανεπιτυχή έκβαση του προγράμματος φυτοπροστασίας σε επίπεδο Κρήτης, τα τελευταία τρία χρόνια, ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος που φέρνει σε αδιέξοδο του ελαιοπαραγωγούς, ωστόσο επιχείρησε να αποποιηθεί την ευθύνη, ισχυριζόμενος ότι το υπουργείο εμπλέκεται στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας μόνο ως προς την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών για την προμήθεια του υλικού.

Μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση ότι οι Περιφέρειες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τους κατά τόπους διαγωνισμούς και ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας το πρόγραμμα φυτοπροστασίας/δακοκτονίας προχώρησε κανονικά. “Γνωρίζουμε τα παράπονα που διατυπώνονται στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, και πρέπει να διερευνήσουμε τι είναι αυτό που δεν πήγε καλά“.

Αναφερόμενος στην πρόταση Κεγκέρογλου περί σύστασης ειδικής επιστημονικής επιτροπής που διερευνήσει τα αίτια της προβληματικής δακοκτονίας, ο κ. Βορίδης μολονότι εμφανίστηκε θετικός περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα εξετάσει την πρόταση.

Αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία

Με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι για την αποζημίωση των πληγέντων σημειώνοντας ότι θα στηρίξει τον ΕΛΓΑ στο έργο αυτό. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι παραγωγοί που είχαν τις περιουσίες τους να υφίστανται ζημιές από την κακοκαιρία θα μπορούν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσει καλλιέργειες στις οποίες δεν έχουν ληφθεί μέτρα φυτοπροστασίας.

Πηγή : cretalive

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ