ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Διγαλάκης: Ψεύδη, αλαζονεία και σκοπιμότητες από τον Δήμαρχο Χανίων για το Κλειστό Κολυμβητήριο

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολλή συζήτηση για το Κλειστό Κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Πριν αναφερθώ στην ουσία των γεγονότων, οφείλω ένα αρχικό σχόλιο για τις επαναλαμβανόμενες προσωπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον μου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, με ψεύδη, αλαζονική διαστρέβλωση των δεδομένων και κατά περίπτωση υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, που εγείρουν πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους.

Ο Δήμαρχος Χανίων με τη στάση και τη ρητορική του υποβαθμίζει την ουσία των πραγμάτων, διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να εξυπηρετήσει το “αφήγημά” του και απαξιώνει τον θεσμικό μας ρόλο. Έχει κάθε δικαίωμα να εκτίθεται, δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να εκθέτει και να προσβάλλει ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις του δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

*Στις 21 Ιουλίου 2022, δηλαδή την επομένη της ανακοίνωσης της χρηματοδότησης, από την Κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δύο σημαντικών έργων για τα Χανιά (Ποδηλατοδρόμιο, ανάπλαση 30 οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης), συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου και ισχυρίστηκε ψευδώς, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε μένα, ότι επιχειρώ να αποκλείσω τον Δήμο Χανίων από τον φορέα διαχείρισης της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης. Το ισχυρίστηκε ψευδώς καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία δική μου δήλωση, καμία ανακοίνωση, κανένα δελτίο Τύπου για το θέμα αυτό.

*Σε συνέντευξη που παραχώρησα στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου 2022, ανέφερα, μεταξύ των άλλων: “Στον φορέα διαχείρισης ένας θα πρέπει να έχει τον κύριο ρόλο, η συμμετοχή εκπροσώπων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον φορέα αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς αφορά εγκατάσταση σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, αλλά φυσικά, μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Ψέμα, λοιπόν, ότι επιχειρώ να αποκλείσω τον Δήμο Χανίων από τη συμμετοχή στον φορέα διαχείρισης του Κλειστού Κολυμβητηρίου.

*Ο Δήμαρχος Χανίων είτε αποκρύπτει είτε παριστάνει πως δεν κατανοεί -σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εκτίθεται- ότι στην παρούσα φάση, ο Δήμος Χανίων δεν συμπεριλαμβάνεται στους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα του Κλειστού Κολυμβητηρίου, καθώς δεν είναι εκ των συμμετεχόντων στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης (ιδιοκτήτης), της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων. Συνεπώς, κανένας Διγαλάκης δεν επιχειρεί να αποκλείσει τον Δήμο Χανίων από τον φορέα διαχείρισης, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο κ. Σημανδηράκης. Στην περίπτωση της Κισάμου, στην οποία αναφέρεται ο Δήμαρχος Χανίων, ιδιοκτήτης του Κλειστού Γυμναστηρίου είναι ο Δήμος Κισάμου και τη σύμβαση αποκατάστασης της συγκεκριμένης αθλητικής υποδομής συνυπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Δήμαρχος Χανίων επιθυμεί να αλλάξει ο σχεδιασμός για το Κλειστό Κολυμβητήριο Χανίων. Αυτό είναι θεμιτό πολιτικά. Εκείνο που είναι αθέμιτο είναι η δημιουργία τεχνητής “έντασης” με ψεύδη και η πολιτική στοχοποίηση για την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπών του. Ένα από αυτά τα ψεύδη είναι ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι η προγραμματική σύμβαση δεν μπαίνει στο ζήτημα του φορέα διαχείρισης, τη στιγμή που αναφέρεται ρητά σε αυτήν ότι είναι ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης και λειτουργίας.

*Ο Δήμαρχος Χανίων, με δύο νέες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, στις 28 και 29 Ιουλίου 2022 συνέχισε την προσωπική επίθεση εις βάρος μου. Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Υποστήριξε επιπρόσθετα ότι το Υπουργείο Αθλητισμού (δηλαδή, ουσιαστικά η Κυβέρνηση), δεν έχει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει το έργο του Κλειστού Κολυμβητηρίου. Η ίδια Κυβέρνηση, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε χρηματοδοτήσει με 15 εκατομμύρια ευρώ το Ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι και την ανάπλαση 30 οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Η ίδια Κυβέρνηση που προχωρά στη νομιμοποίηση και πλήρη αναβάθμιση – ανάπλαση του Κολυμβητηρίου Χανίων στη Νέα Χώρα, μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Η ίδια Κυβέρνηση που είναι σταθερά στο πλευρό (και) του Δήμου Χανίων σε μια σειρά από σημαντικά έργα και ζητήματα. Η ίδια Κυβέρνηση, που αύριο ενδεχομένως μπορεί να δει με θετικό μάτι τη νέα πρόταση του Δημάρχου Χανίων για Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο και να αποφασίσει, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του χώρου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ότι τη στηρίζει. Τέτοια αλαζονεία…

*Ο Δήμαρχος Χανίων ισχυρίστηκε, επίσης, ότι στο θέμα του Κλειστού Κολυμβητηρίου λειτουργώ, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ως “φερέφωνο” του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στα Χανιά. Προσωπικά, ετερόφωτος ούτε υπήρξα, ούτε θα υπάρξω ποτέ. Ενημερώνω, λοιπόν, τον κ. Σημανδηράκη, αν και είναι γνωστό, ότι με το θέμα του Κλειστού Κολυμβητηρίου είχα ασχοληθεί εκτενώς, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (2013-2017). Το 2014 υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία αν δεν είχε υπαναχωρήσει με την αλλαγή κυβέρνησης, μετά τις εθνικές εκλογές του 2015, τώρα το έργο θα είχε ολοκληρωθεί και θα ήταν σε πλήρη λειτουργία. Στις μελέτες, δε, που ετοιμάσαμε και “ωριμάσαμε” ως Πρυτανική Αρχή στηρίζεται η σημερινή προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Κλειστού Κολυμβητηρίου. Θυμίζω ακόμα ότι είχαμε προτείνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μαζί με τις νέες Φοιτητικές Εστίες και το κτήριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Ωστόσο, επειδή θεωρήθηκε υπερβολικό να λάβει ένας φορέας (Πολυτεχνείο Κρήτης) το 10% του συνολικού χρηματοδοτικού προγράμματος, τελικά χρηματοδοτήθηκαν μόνο τα άλλα δύο έργα με συνολικό ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ. Κι επειδή όλοι έχουμε μία διαδρομή σε αυτόν τον τόπο, δεν μπορώ να θυμηθώ καμία πρωτοβουλία του κ. Σημανδηράκη για τα αθλητικά έργα των Χανίων τα 8,5 περίπου χρόνια (2011-2019) που ήταν περιφερειακός σύμβουλος, εκ των οποίων τα τρία διετέλεσε θεματικός αντιπεριφερειάρχης.

*Ο Δήμαρχος Χανίων ισχυρίστηκε, επίσης ψευδώς, ότι επιχειρώ να δημιουργήσω πρόβλημα στις άριστες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δήμου Χανίων! Δε νομίζω πως χρειάζεται να θυμίσω ότι οι άριστες αυτές σχέσεις διατηρούνται για πολλά χρόνια, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία προηγούμενων Διοικήσεων του Ιδρύματος με προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ούτε ότι ως Πρυτανική Αρχή (2013-2017) είχαμε συνεργασία με τις δύο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του Δήμου Χανίων για μια σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών και η συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη μελέτη αποκατάστασης των Νεωρίων. Υπηρετώ το Πολυτεχνείο Κρήτης από το 1995, όταν επέστρεψα από τις ΗΠΑ. Είναι το δεύτερο σπίτι μου. Σε αυτό θα επιστρέψω όταν είτε εγώ κρίνω ότι έχω ολοκληρώσει αυτά που ήθελα να συνεισφέρω στην πολιτική είτε οι πολίτες αποφασίσουν ότι δεν τους εκπροσωπώ επαξίως. Ας αφήσει έξω από τις πολιτικές του σκοπιμότητες ο κ. Σημανδηράκης το Πολυτεχνείο Κρήτης.

*Επαναλαμβάνω, όπως έκανα δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες σε ισάριθμες συνεντεύξεις: Για μένα το κύριο μέλημα δεν είναι ποιος θα διαχειριστεί το Κλειστό Κολυμβητήριο, αλλά το να αφήσουμε στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές, να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση αυτής της σημαντικής αθλητικής υποδομής και να την αποδώσουμε προς χρήση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στην τοπική κοινωνία και στα αθλητικά σωματεία. Αυτό ήταν και το όραμά μου, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με το Κλειστό Κολυμβητήριο, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρύτανης, υπογράφοντας, το 2014, την πρώτη προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κι ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ