Δήμος Πλατανιά

Β. Διγαλάκης: Σημαντικά έργα σε εξέλιξη στην ΔΕΥΑΒΑ με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση

Τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒΑ επισκέφθηκε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και τον πρόεδρο Ευτύχη Μαυρογένη, παρουσία της αντιπροέδρου Ελευθερίας Αναγνωστάκη, του γενικού διευθυντή Κωνσταντίνου Κονταράκη και στελεχών της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ο κ. Διγαλάκης ενημερώθηκε για τα σημαντικά, υπό εκτέλεση, έργα της ΔΕΥΑΒΑ, συνολικού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα, ενημερώθηκε και για άλλα μικρότερα προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη και καλύπτονται από ιδίους πόρους της Επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογένης ενημέρωσε τον Βουλευτή Χανίων για το έργο αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΒΑ και για τη διασύνδεση δικτύων, η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά 85% περίπου και περιλαμβάνει τον Αγωγό Κολενίου έως το Κολυμπάρι, που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, τη νέα υδρομάστευση στα Λαχιανά και το διυλιστήριο με τον κεντρικό αγωγό από τα Λαχιανά έως το Πολεμάρχι, ο οποίος λειτουργεί ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο, τους νέους αγωγούς Φουρνές – Αλικιανός, Φουρνές – Μεσκλά και τα εσωτερικά δίκτυα Μουσούρων με την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης των οικισμών Σκορδαλού, Λάκκοι, Καράνου και Ορθούνι. Επίσης συζητήθηκαν το έργο της παράκαμψης του Πλατανιά με νέο αγωγό για λύματα που έρχονται από Χανιά, καθώς και η ταχύτητα αφομοίωσης των νέων τεχνολογιών της τηλεμέτρησης.

Ο κ. Μαυρογένης ενημέρωσε τον κ. Διγαλάκη και για τα έργα, για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΒΑ και επόμενο στάδιο είναι η  εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης, με στόχο την ολοκλήρωση του δικτύου, την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Διγαλάκης ενημερώθηκε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΒΑ, με μεγαλύτερο αυτό του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της, καθώς, όπως επισημάνθηκε από την πλευρά της Διοίκησης, η δαπάνη ενέργειας ανέρχεται σε ποσοστό 40% περίπου του προϋπολογισμού της. Συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του σημαντικού αυτού προβλήματος και προτάθηκε από τον κ. Διγαλάκη η στοχευμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο κ. Διγαλάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της Επιχείρησης για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Βόρειου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση», συνολικού προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού, την εγκατάσταση νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και τις διασυνδέσεις τους με τις υφιστάμενες, με σημαντικότερη τη δεύτερη γραμμή επεξεργασίας, δυναμικότητας 5.000 κυβικών την ημέρα, με τη μέθοδο βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MembraneBio-reactor), που θα επιτρέψει την επανάχρηση του νερού για άρδευση.

Ο κ. Διγαλάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΑ για την αναλυτική ενημέρωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην Επιχείρηση τόσο από τη Διοίκηση όσο και από το στελεχιακό δυναμικό της, αξιοποιώντας στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των ΟΤΑ και των φορέων τους. Δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να είναι παρών προκειμένου να συνδράμει από τη θέση του για την περαιτέρω ανάπτυξη της Επιχείρησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Χανιώτης Βουλευτής συναντήθηκε και με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΒΑ και συζήτησε μαζί τους για τις εργασιακές συνθήκες και τα θέματα που τους απασχολούν.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ