ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Διγαλάκης: Εθνικό ζήτημα η επιβίωση του πρωτογενή τομέα

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Είναι σημαντικό, αλλά προφανώς στις παρούσες συνθήκες δεν αρκεί, όπως παραδέχθηκε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Δικαιολογημένη συνεπώς η αγωνία που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το σήμερα και αύριο, μείζον ζήτημα η αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων αισχροκέρδειας και απόλυτη ανάγκη η αξιοποίηση, με ευελιξία, των πόρων και του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση τα νέα δεδομένα.

Θετικά βήματα η πρόσφατη υπερψήφιση, στη Βουλή, της τροπολογίας για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, με την περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ένα ποσό που φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ, η αύξηση των πιστώσεων για το πρόγραμμα νέων αγροτών και στην Κρήτη, η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου και οι ενισχύσεις στην τιμή για την προμήθεια πετρελαίου.

Για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα των Χανίων, πέραν της τηλεδιάσκεψης που είχαμε, στις 29 Μαρτίου, οι βουλευτές Κρήτης της ΝΔ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχω συναντηθεί δύο φορές το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τον κ. Γεωργαντά, στον οποίο έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αντιμετώπισε θετικά, καθώς δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως η ΚΥΑ για την ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων, στηρίζουν το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων και συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία ενός πλαισίου που καθιστά βιώσιμη την ενασχόληση ειδικά με την κτηνοτροφία.

Στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στα Χανιά δεν κατέστη δυνατόν να παραστώ, καθώς βρισκόμουν στη Βουλή, όπου συζητήθηκε, στην Ολομέλεια, η πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Δύο στενοί συνεργάτες μου, παρευρέθηκαν στη σύσκεψη και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν εν συντομία τις θέσεις μου. Ήταν μια σύσκεψη εποικοδομητική, ένα ακόμα βήμα με στόχο την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ