Γεύση - Ψυχαγωγία

Τσιγαρίδες… ο τέλειος μεζές του χειμώνα – Συνταγή & συμβουλές

Οι Τσιγαρίδες είναι ο τέλειος μεζές του χειμώνα! Πρόκειται για κομμάτια χοιρινού κρέατος με αρκετό λίπος (λιπαρό χοιρινό κρέας που προοριζόταν για παραγωγή λαρδιού). Η παρασκευή τους είναι απλή και παραδοσιακή, όπου το λίπος του κρέατος λιώνει σιγά-σιγά, δημιουργώντας ένα πεντανόστιμο ξεροτηγανισμένο ψαχνό. Η νοστιμιά τους βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το τραγανό λίπος που μένει πάνω στο χοιρινό. Οι τσιγαρίδες αποτελούν ένα πλούσιο και θρεπτικό έδεσμα, ιδανικό για να συνοδεύσει το κρασί ή το τσίπουρο!

Συστατικά

Για τις Τσιγαρίδες:

1 κιλό – Χοιρινό με λίπος (κομμένο σε μερίδες, κατάλληλο για λαρδί)

1 – Κρεμμύδι (κομμένο στο χέρι)

Ελάχιστο – Λάδι (για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού)

Όσο επιθυμείτε – Αλάτι

Όσο επιθυμείτε – Πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Α. Προετοιμασία και Βράσιμο:

1. Πριν βάλετε τις τσιγαρίδες να γίνουν, σοτάρουμε ένα κρεμμύδι σε ελάχιστο λαδάκι μέσα στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε.

2. Αφού πλύνουμε το χοιρινό με το λίπος (τα κομμάτια που θα γίνουν τσιγαρίδες), το τοποθετούμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε σοτάρει το κρεμμύδι.

3. Αφήνουμε το χοιρινό να βράσει (αρχικά με τα υγρά που θα βγάλει) και ανακατεύουμε σταδιακά .

Β. Λιώσιμο Λίπους και Τηγάνισμα:

4. Σιγά σιγά , το λίπος αρχίζει να λιώνει . Όσο θα το βράζουμε, τόσο το λίπος θα λιώνει και θα μένει το ψαχνό .

5. Στο τέλος , θα μείνει μόνο το ψαχνό (οι τσιγαρίδες), όπου και αυτό θα τηγανίσει μέσα στο λιωμένο λίπος .

6. Μόλις το χοιρινό πάρει χρώμα και γίνει τραγανό , με μια τρυπητή κουτάλα το αφαιρούμε .

Γ. Σερβίρισμα:

7. Οι τσιγαρίδες είναι έτοιμες ! Προσθέτουμε αμέσως αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε ζεστές.

8. Το λίπος που μένει, συνήθως το αποθηκεύουν σε βάζο και το διατηρούν στο ψυγείο ( το λαρδί ). Το χρησιμοποιούν στα φαγητά, σε πίτες – ιδίως σε πρασσόπιτα ή κρεατόπιτα .

Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα (μέχρι να λιώσει το λίπος)

Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανές Τσιγαρίδες και Άρωμα

Επιλογή Κρέατος: Ζητήστε από τον χασάπη σας χοιρινό κρέας από την περιοχή του λαιμού ή του κοιλιακού λίπους (κομμάτια που προορίζονται για λαρδί) με αρκετό λίπος και λίγο ψαχνό .

Σοτάρισμα: Το σοτάρισμα του κρεμμυδιού στην αρχή είναι προαιρετικό αλλά συνιστάται , καθώς δίνει ένα διακριτικό άρωμα και βάθος στη γεύση του κρέατος.

Ψήσιμο: Το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται σε χαμηλή ή μέτρια φωτιά για να λιώσει σιγά σιγά το λίπος και να μην καούν οι τσιγαρίδες. Το ανακάτεμα είναι απαραίτητο για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Κοπή Ρολών: Η νοστιμιά στις τσιγαρίδες είναι αυτό το λίγο ξεροτηγανισμένο λίπος που μένει πάνω στο χοιρινό. Αν θέλετε πιο αλμυρό μεζέ, προσθέστε το αλάτι όσο το λίπος λιώνει. ΄



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ