ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουριστική σεζόν από Ιούλιο έως Νοέμβριο, “βλέπουν” οι ξενοδόχοι

Με αισιοδοξία προσπαθούν να δουν… το μέλλον οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο επεξεργάζονται οι ξενοδόχοι, περιλαμβάνει άνοιγμα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο και επέκταση της σεζόν έως και τον “γεμάτο” Νοέμβριο.

Οι θετικές σκέψεις απορρέουν από κάποια αντικειμενικά πλεονεκτήματα: Δεν υπάρχουν ακυρώσεις αλλά… μεταχρονολογήσεις στα πακέτα διακοπών. Τα μηνύματα που εισπράττουν οι ξενοδόχοι είναι ενθαρρυντικά.

“Ο κόσμος που έχει κλείσει για Κρήτη, θέλει να έρθει. Δεν θέλει να σταματήσει να έρχεται, μόλις σταματήσει η πανδημία θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει” δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Εξάλλου, στους εν δυνάμει επισκέπτες δίνονται voucher προκειμένου να έρθουν κάποια άλλη στιγμή στην πατρίδα μας.

Η εισροή χρημάτων στις επιχειρήσεις του κ. Χαλκιαδάκη σταμάτησε από τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ζημιές που καταγράφει μέχρι τώρα αγγίζουν τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ!

Η ρευστότητα είναι το κύριο ζητούμενο για τον ίδιο και τους συναδέλφους του, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο πρώτος μεγάλος στόχος, που είναι το άνοιγμα της σεζόν στις αρχές του Ιούλη.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων εξέφρασε την ελπίδα του“η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο μας, ο οποίος τα προηγούμενα δέκα χρόνια στήριξε την ελληνική οικονομία. Έχουμε πληγεί οικονομικά και τα βάρη που καλούμαστε να σηκώσουμε είναι τεράστια. Πρέπει όμως να ανταπεξέλθουμε”.

Μέσα σε αυτή την δίνη που περνά ο πλανήτης, η Ελλάδα έχει βγει κερδισμένη απ’ την εικόνα την οποία έχει δείξει σε όλο τον πλανήτη, αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας. Τα κρούσματα και οι θάνατοι δεν έχουν εκτοξευθεί, συγκριτικά με άλλες χώρες.

Είναι λογικό λοιπόν η χώρα μας να ανεβαίνει διαρκώς στα… μάτια των ξένων.

“Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ λίγα κρούσματα. Όλος ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην Ελλάδα. Και πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό θα θέλουν να ταξιδέψουν σε μία ασφαλή χώρα, όπως η Ελλάδα” σχολίασε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Διεύρυνση της σεζόν, με έναν “γεμάτο Νοέμβριο”, εύχονται όλοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού και προσωπικά ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Το θέμα είναι να “κυλήσουν όλα ομαλά”. Κι αυτό θα γίνει, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών: Μένοντας σπίτι δηλαδή και τηρώντας κατά γράμμα όλες τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγιεινής.

Ο κ. Χαλκιαδάκης έχει επιλέξει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Στη λογική αυτή εντάσσεται και η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους νομού Ηρακλείου.

Η σύμβαση αυτή προβλέπει ουσιαστικά παράταση των μηνών σε σχέση με την παλαιότερη.

“Θέλουμε να δείξουμε στους εργαζομένους ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε δίπλα τους, και ότι έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους. Κι ότι, όταν με το καλό ξεκινήσει η σεζόν, θα πάμε στις δουλειές μας. Βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, κι όλοι μαζί μπορούμε ενωμένοι να προχωρήσουμε”, ήταν το καταληκτικό μήνυμα του κ. Χαλκιαδάκη.

Δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί η αγορά όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία

“Τα πράγματα δεν είναι εύκολα” σχολίασε - μιλώντας στην εφημερίδα Πατρίς  – ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων  Γιώργος  Πελεκανάκης σημειώνοντας: “Όταν  αρχίσει  το  άνοιγμα  των ξενοδοχείων δεν γνωρίζουμε πώς θα  κινηθεί  η  αγορά,  δεν  γνωρίζουμε  τίποτε  αυτή  τη  στιγμή. Κάνουμε  θεωρητικές  συζητήσεις. Αγωνιούμε  όλοι  για  πολλά  πράγματα, τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία, με τους πελάτες, με το προσωπικό μας”.

“Αν έχουμε κρούσματα στα ξενοδοχεία  τι  θα  κάνουμε,  τα  ερωτήματα είναι πάρα πολλά” τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών  Ξενοδοχείων  Δημήτρης Κουμπαράκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι τα πρώτα ξενοδοχεία να αρχίσουν να ανοίγουν τον Ιούλιο, ωστόσο  υπογράμμισε  ότι  αν  δεν υποστηριχθεί με ουσιαστικά μέτρα η  αγορά  (πάγωμα  δανείων  για  1 χρόνο, χαμηλότοκα δάνεια κίνησης κ..α) δεν θα τα καταφέρει».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ