ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: «Δαγκωτό» Κρήτη ψηφίζουν οι Γερμανοί – Τι λένε οι ξενοδόχοι (βίντεο)

Αισιόδοξες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία, οι οποίες προμηνύουν ένα “καυτό” τουριστικό καλοκαίρι στην Κρήτη, με τις αφίξεις να κινούνται όχι μόνο σε ανοδικά επίπεδα, αλλά και σε επίπεδα που ξεπερνούν κάθε μετριοπαθή εκτίμηση. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη.

Την ίδια στιγμή που οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης εκφράζουν ένθερμα τη χαρά και την αισιοδοξία τους στο neakriti.gr, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι διατυμπάνισαν στην προχθεσινή Γενική Συνέλευση πως θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, θετικές είναι οι ειδήσεις από τη Διεθνή Έκθεση Βερολίνου, η οποία ξεκίνησε προχθές. Από τον Δεκέμβριο, η Βρετανία έχει εκφράσει τη στάση της, πως η Κρήτη αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό, με τις προκρατήσεις να παρουσιάζουν από τους πρώτους μήνες προετοιμασίας της νέας τουριστικής χρονιάς αύξηση της τάξης του 15-20%.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Γαλλία. Ο άγνωστος Χ ήταν η Γερμανία, για την οποία, όπως είχε περιγράψει sto neakriti.gr, έπρεπε να φτάσει ο Μάρτιος προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ανέμεναν να δουν τον χειμώνα πώς θα κυλήσει κι έπειτα θα κατέθεταν τις προτιμήσεις τους.

Φαίνεται όμως πως ο χειμώνας δεν ήταν τόσο δύσκολος, καθώς τα περίπτερα της Ελλάδας γέμισαν στην Έκθεση του Βερολίνου από πολλούς Γερμανούς. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, πρωταγωνιστεί στη Γερμανία. Ο ίδιος, μιλώντας στo neakriti.gr, είπε ότι «τα περίπτερα της Ελλάδας έχουν γεμίσει από κόσμο. Ο κόσμος που θέλει να έρθει στην Ελλάδα είναι αρκετός. Δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο 35 ολόκληρα χρόνια που βρίσκομαι στον τουριστικό χώρο. Και βεβαίως η Κρήτη είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της γερμανικής τουριστικής αγοράς. Τα νέα είναι αισιόδοξα».

Μετά από τρία χρόνια

Είναι άξιο αναφοράς πως η Διεθνής Έκθεση του Βερολίνου πραγματοποιείται ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής τόσων πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μάνος Τσακαλάκης, που επίσης βρίσκεται στη Γερμανία, υποστήριξε πως ο κόσμος είναι περισσότερος σε σχέση με το 2019.
«Είμαστε αισιόδοξοι. Ο κόσμος είναι αρκετός και σίγουρα θα έχουμε πολλούς Γερμανούς τουρίστες. Η Έκθεση είχε να πραγματοποιηθεί τρία ολόκληρα χρόνια. Αυτό που βλέπουμε είναι πως ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδέψει το φετινό καλοκαίρι. Ο κόσμος που επισκέφτηκε τα ελληνικά περίπτερα είναι περισσότερος σε σχέση με το 2019, δηλαδή με τη χρονιά πριν την υγειονομική κρίση. Ευελπιστούμε να μην αναστρέψει τη συνολική κατάσταση ένα αναπάντεχο γεγονός, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλάκης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, ανέφερε: «Επιβεβαιώθηκαν όλες οι θετικές ειδήσεις και πλέον πάμε στην πράξη. Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τουριστικούς πράκτορες να φέρουν κόσμο. Φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά σε αριθμό αφίξεων».

Υπάρχουν θέματα επιβίωσης

Παρά τη διάχυτη αισιοδοξία, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι επανέλαβαν το αίτημά τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κίνδυνος της υπολειτουργίας των ξενοδοχείων είναι μεγάλος. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστηρίζει πως υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης.

«Παρά τη μεγάλη αισιοδοξία, θα προχωρήσουμε κανονικά σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι αποφάσεις μας θα είναι ευθυγραμμισμένες τόσο με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όσο και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού και Τουρισμού. Εμείς θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις απεργιακού χαρακτήρα, καθώς, εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, θα έρθει πάλι ο επόμενος χειμώνας και ο ξενοδοχοϋπάλληλος θα πρέπει να ζει με τους τρεις μήνες ταμείο ανεργίας. Τα αιτήματά μας είναι σαφή: παράταση του ταμείου ανεργίας και υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης, ώστε να επιβιώσει ο ξενοδοχοϋπάλληλος», είπε ο κ. Κοκολάκης.

Ακυρώθηκε η πρώτη πτήση λόγω καιρού

Είναι άξιο αναφοράς πως η τουριστική χρονιά θα ξεκινούσε χθες ανεπίσημα με μια πτήση τσάρτερ από Βρετανία. Η πτήση, ωστόσο, αυτή ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας στη Βρετανία, όπως επισήμανε ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, Γιώργος Πλιάκας. Η τουριστική χρονιά θα ξεκινήσει επίσημα τέλη Μαρτίου, οπότε αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” 30 συνολικά πτήσεις.

 

Πηγή: neariti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ