ΕΛΛΑΔΑ

Το Τσεσμέ στο Αιγαίο – Πώς αντιδρά η Αθήνα στις προκλήσεις Ερντογάν

Η Αθήνα χαρακτήρισε χθες, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου “αχρείαστη” την Τουρκική NAVTEX και την έξοδο του Τσεσμέ στο Αιγαίο, εκτιμώντας πως αυτή έγινε καθαρά για να ενοχλήσει, λίγες εβδομάδες πριν τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών. Όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές στο reader.grη νέα Τουρκική πρόκληση γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου θα περίμενε κανείς την Άγκυρα να ρίξει τους τόνους τόσο στο πεδίο όσο και σε λεκτικό επίπεδο. Η Αθήνα κάνει μεν τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, απευθύνοντας διάβημα στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στην Τουρκική Πρεσβεία, την ίδια στιγμή όμως, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, “δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο παιχνίδι των εντυπώσεων”. Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως “σε μια περίοδο που διαμορφώνεται εκ νέου το γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής, γίνεται ξεκάθαρο το ποιος είναι ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας”.

Η ναυτική οδηγία ενεργοποιήθηκε από χθες μέχρι τις 2 Μαρτίου και δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τσεσμέ κινείται κοντά στα στενά του Βοσπόρου με τους Έλληνες επιτελείς να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του. Ο ελληνικός Στόλος βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να σπεύσει στην περιοχή αν το Τσεσμέ αποκτήσει συνοδεία πολεμικών πλοίων. Στην περίπτωση που κινηθεί μόνο του, την παρακολούθησή του θα αναλάβει το Λιμενικό. Η Αθήνα πάντως, αν και αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση, δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη νέα τουρκική πρόκληση, λίγο πριν το νέο γύρο των διερευνητικών. “Αποτελεί μια αχρείαστη ενέργεια, σίγουρα δεν διευκολύνει την διαδικασία να έχουμε καλυτέρευση των σχέσεων μας, και η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες”, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει προτάσεις για διερευνητικές επαφές κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, και αναμένει την απάντηση της τουρκικής πλευράς.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παραδέχεται την ύπαρξη εντάσεων εντός της Συμμαχίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία. “Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε ότι υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες αλλά πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι σύμμαχοι μπορούν να αναφέρουν τις διαφορές και διαφωνίες τους”, σχολίασε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Κι εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τις συνέπειες της απόκτησης των S-400. Έχουμε δει διαφωνίες και διαφορές σχετικά με την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο”.

Αργεί η πενταμερής για το Κυπριακό

Η επικείμενη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό φαίνεται πως μετατίθεται χρονικά για τον Απρίλιο. Αν και στην επίσημη ενημέρωση  ο εκπροσώπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σκοπεύει να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό πολύ σύντομα, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή πρόκειται να συγκληθεί τον Απρίλιο και μάλιστα στη Γενεύη και όχι στη Νέα Υόρκη όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. «Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση. Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ