ΔΙΕΘΝΗ

Το “ψάρι που περπατά” και αναπλάθει τα χαμένα άκρα του

FILE - In this Sept. 27, 2008 file photo, a salamander-like axolotl, also known as the "water monster" and the "Mexican walking fish," swims in a tank at the Chapultepec Zoo in Mexico City. The axolotl may have disappeared from its only known natural habitat, Mexico City's Lake Xochimilco. Biologist Luis Zambrano of Mexico’s National Autonomous University said Tuesday, Jan. 28, 2014, the most recent three-month attempt to net axolotls found not one of the creatures. (AP Photo/Dario Lopez-Mills, File)

Το axolotl ή μεξικάνικη σαλαμάνδρα, είναι ένα παράξενο ζώο από κάθε άποψη. Το axolotl που ονομάζεται αδόκιμα  «ψάρι που περπατά», επειδή μοιάζει με ψάρι με πόδια, είναι στην πραγματικότητα αμφίβιο.

Σε αντίθεση με άλλα αμφίβια, ωστόσο, το axolotl φθάνει στην ωριμότητα χωρίς να υποστεί ένα στάδιο μεταμόρφωσης και παραμένει ένα υδρόβιο πλάσμα με βράγχια αντί να αναπτύσσει πνεύμονες και να κινείται στην ξηρά.

Το πιο περίεργο χαρακτηριστικό, όμως, είναι η ικανότητα αναγέννησης χαμένων άκρων ή ακόμα και ορισμένων ζωτικών οργάνων. Αντί να δημιουργήσει ουλές στην πληγείσα περιοχή, το axolotl αναπλάθει αργά τα προσβεβλημένα τμήματα του, σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργώντας ακόμη και περιττά επιπλέον άκρα.

Εγγενής σε δύο μόνο λίμνες στο Μεξικό, η μία από τις οποίες έχει εξαφανιστεί και η άλλη επηρεάζεται από την ανάπτυξη της Πόλης του Μεξικού, το axolotl είναι δυστυχώς είδος υπό εξαφάνιση.

Ωστόσο, εκτρέφεται σε μεγάλους αριθμούς σε αιχμαλωσία επειδή είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης για την εξέλιξη των σπονδυλωτών και για τη μελέτη των καρδιακών παθήσεων και των εμβρύων σπονδυλωτών.

Η διάρκεια ζωής ενός axolotl μπορεί να ξεπεράσει τα 20 χρόνια, αν και συνήθως ζει 10 έως 15 χρόνια. Το ρεκόρ κατέχει ένα axolotl στο Παρίσι που έζησε 25 χρόνια.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ