«Η θάλασσα μας αλλάζει και η μόνη μας λύση είναι να προσαρμοστούμε…» είναι το σύνθημα που επικρατεί στην Ανατολική Κρήτη όπου οι φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες τα «ξενικά» είδη ψαριών που έχουν εισβάλλει και στην Κρητική θάλασσα.
Μια τέτοια πρωτοβουλία εξελίχθηκε το περασμένο Σάββατο σε γνωστό ξενοδοχείο της Ελούντας όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το μικρό “μπλε καβούρι” που όλοι ξέρουν, ώς το “καβούρι της Ελούντας”.
Ήταν μια εκπληκτική βραδιά που διοργανώθηκε από την αντιπεριφέρεια της Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου και οι συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις εκπληκτικές … καβουρο – γεύσεις που ετοίμασε ο σεφ Τάσος Καρυπίδης: Καβουροκεφτέδες, ντολμαδάκια με καβούρι και πλιγούρι, κ.α.
Το «μπλε καβούρι» έχει ήπια γεύση και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και ω-3 λιπαρά οξέα, χωρίς υδατάνθρακες και χαμηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο.

Η εισβολή
Το μπλε καβούρι προέρχεται από τα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα το 1898, περίπου μια δεκαετία μετά το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ.
Έκτοτε, το καρκινοειδές έχει καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, από τη λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι τη Σικελία και πιστεύεται ότι έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα με τα έρμα των εμπορικών πλοίων.
Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για το τοπικό οικοσύστημα, καθώς τα μπλε καβούρια καταβροχθίζουν σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Παρόλα αυτά, αν και η αυξημένη παρουσία των μπλε καβουριών αρχικά προβλημάτισε τους ψαράδες, τώρα, το μπλε καβούρι είναι «ένα από τα πιο περιζήτητα θαλασσινά της περιοχής».
Τον Οκτώβριο του 2020 παρατηρήθηκε μια μαζική εισβολή, ενός μεγάλου πληθυσμού μπλε καβουριών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου της Ελούντας.
Υπολογίζεται ότι αυτό το πρώτο κύμα εισβολής ξεπερνούσε τα 10.00-15.000 άτομα με μέσο βάρος 500 γρμ/άτομο.
Σήμερα ο εσωτερικός όρμος της Ελούντας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο αναπαραγωγής του «μπλε καβουριού» το οποίο έχει εγκατασταθεί εκεί, αλιεύεται και εμπορεύεται στις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία της περιοχής.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, υπό την ευθύνη της προϊσταμένης κας Ελένης Ψόχιου, ενώ πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο Γιώργος Πατεράκης, διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Ελούντας.
Στην εκδήλωση ήταν «παρών» και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος επισήμανε πως «μόνο με τη συνεργασία και τη συμπόρευση μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο, που είναι η ανάδειξη κάθε τόπου, ειδικά όμως της Ελούντας, μιας περιοχής με πλούσια θαλάσσια παραγωγή που μπορεί να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Λασιθίου κ Γιάννη Ανδρουλάκη ο οποίος τόνισε: «Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες ώστε να αναδειχθούν αυτές οι ξεχωριστές γεύσεις προκειμένου να καταναλώνονται όχι μόνο από τους κρητικούς αλλά και από τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας».
Ο ίδιος ευχαρίστησε τους Συλλόγους Επαγγελματιών Αλιέων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας για την συμμετοχή τους και την προσφορά τους στην ανάδειξη των εμπορικών ξενικών ειδών






















