ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Το κοίτασμα στη νότια Κρήτη μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου

Το μέγεθος του κοιτάσματος της νότιας Κρήτης τόνισε ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, σημειώνοντας ότι η πιο ώριμη περιοχή που μπορεί σύντομα να “δώσει” φυσικό αέριο είναι αυτή των Ιωαννίνων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως πρόκειται για “πολύ σημαντικό κοίτασμα που το ξέρουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και υπάρχουν πολύ σοβαρές εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Τόνισε ότι “το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης έχει δομές όμοιες με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, όταν βλέπεις ότι έχει ανάλογες δομές, μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη”.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι για το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα προκύψει πλήρης εικόνα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει σύντομα εικόνα και για το υπερώριμο, όπως το χαρακτήρισε, κοίτασμα στο Κατάκολο.

Παράλληλα, σχολίασε ότι τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη και νοτοδυτικά της Πελοπονήσου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, γεγονός που έχει προκύψει από τα πρώτα σεισμικά που έγιναν το 2012, όπου όπως τόνισε “μερικές εταιρίες που παρακολουθούσαν τις έρευνες, παραμιλούσαν“.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Μανιάτης τόνισε πως η συνολική ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων “με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ με τιμές προ κρίσης. Με τιμές σημερινές, πολλαπλασιάστε το επί δύο ή επί τρία”.

Σε ότι αφορά πρακτικά το κέρδος της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εξορύξεις, ο κ. Μανιάτης εξήγησε: “Πρακτικά, ο ιδιώτης-επενδυτής, βάζει όλα τα χρήματα, παίρνει όλα τα ρίσκα, αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους. Το ελληνικό Δημόσιο δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Για να τα βάζει αυτά τα χρήματα ο ιδιώτης, ξέρει πολύ καλά που τα βάζει και τι πιθανότητες έχει να τα πάρει πίσω.

“Όταν λοιπόν, με το καλό βγουν καλές οι γεωτρήσεις, παραγωγικές, τότε περίπου, στις ελληνικές θάλασσες που είναι σχετικά δύσκολες θάλασσες, τα κέρδη μοιράζονται μισά-μισά, δηλαδή περίπου μισά το ελληνικό δημόσιο και μισά ο επενδυτής.

“Στην Αίγυπτο, που έχει πολύ πιο ρηχά νερά, δηλαδή στο Δ του Νείλου έχεις γεώτρηση στα 100 μέτρα, ενώ στην Κρήτη στα 2.500 μέτρα. Εκεί είναι πιο εύκολες οι γεωτρήσεις άρα είναι περισσότερα τα έσοδα του Δημοσίου”, κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ