ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το αιματοβαμμένο από …εορτασμούς Πάσχα του 1902

Όσοι θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια το έθιμο των βαρελότων το βράδυ της Ανάστασης έχει “ξεφύγει”, μάλλον αγνοούν ότι παλαιότερα τα πράγματα ήταν όχι μόνο χειρότερα, αλλά ανεξέλεγκτα.

Ειδικά στην Ανάσταση και το Πάσχα του 1902, πριν εκατόν είκοσι χρόνια, οι χιλιάδες πυροβολισμοί, ο άγνωστος αριθμός βαρελότων και κάθε είδους εκρήξεων, οι συμπλοκές και τα μαχαιρώματα δίνουν στη χώρα εικόνα πολεμικού τοπίου εν εξελίξει, ή, όπως αναφέρει εφημερίδα: “Όψη στρατοπέδου ή τουλάχιστον λαού διατελούντος εις γενικήν επιστράτευσιν”.

Ο τίτλος την επόμενη ημέρα του “Ματωμένου Πάσχα” του 1902.

Το αστυνομικό δελτίο, μόνο της πρωτεύουσας, τη Δευτέρα του Πάσχα θυμίζει πολεμικό ανακοινωθέν. Το βράδυ της Ανάστασης, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, βαρελότο σκάει στα κεφάλια μητέρας και κόρης που μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στρατιωτική περίπολος επιχειρεί να συλλάβει νεαρούς που ρίχνουν βαρελότα, οι τελευταίοι αντιστέκονται και τα αίματα ανάβουν τόσο που κάποια στιγμή δίνεται το παράγγελμα “Γεμίσατε”. Χρειάζεται η παρέμβαση ενός ανώτερου που αφαιρεί από τα όπλα τα φυσίγγια και οι αντιδράσεις του κόσμου για να μην υπάρξει αιματοχυσία.

Οργισμένο άρθρο για το “…αγριώτερον και αιμοχαρέστερον” Πάσχα.

Σε διάφορα σημεία της πόλης αρκετοί είναι οι πολίτες που χάνουν χέρια και δάχτυλα από κάθε είδους εκρήξεις: “Τα βαρελότα, οι σφαίρες, αι μάχαιραι και λοιπά οξεία και αμβλέα όργανα θαυματουργούν υπό την προστατευτικήν πνοήν της κοιμώμενης αστυνομίας. Κρανία εθραύσθησαν, δάχτυλοι απεκόπηκαν, λαιμοί εσφάγησαν…” αναφέρει το πολεμικό ρεπορτάζ των ημερών.

Την Κυριακή του Πάσχα ανοίγοντας την πόρτα για να μπει σε οινοπωλείο των Πετραλώνων οικογενειάρχης δέχεται σφαίρα στο δεξί του μάτι και εκπνέει λίγη ώρα μετά στο νοσοκομείο που μεταφέρεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι θύτης είναι μια γυναίκα που διασκεδάζει εκείνη την ώρα στο μαγαζί. Η κηδεία του θύματος γίνεται με την οικονομική συνεισφορά του σωματείου των πιλοποιών.

“Αιματηρόν Πάσχα εν Αθήναις” και οι ευθύνες στην Αστυνομία…

Την ίδια μέρα στην περιοχή της Πλάκας γυναίκα που παρατηρεί στρατιώτες να χορεύουν, τραυματίζεται από περίστροφο στον ώμο, ενώ άλλος χάνει το δάκτυλο του. Σε άλλα σημεία της πόλης, παντοπώλης δέχεται σφαίρα στο πόδι, βοσκός πυροβολείται από περίστροφο στα πλευρά, καυγάς σε ξενοδοχείο καταλήγει σε σοβαρό τραυματισμό από ξίφος, ενώ αστυνομικός δολοφονεί 17χρονο στην πλατεία Βάθη. Άγριες σκηνές εξελίσσονται έξω από παντοπωλείο στα Εξάρχεια όταν ομάδα πολιτών συμπλέκονται μεταξύ τους ανηλεώς, για άγνωστο λόγο : “εξήστραψαν μάχαιραι και ράβδοι ογκώδεις ηγέρθησαν κατά των κεφαλών των συμπλακέντων”.

Φυσικά αναφερόμαστε μόνο στα καταγεγραμμένα περιστατικά, που λόγω τύχης δεν προκαλούν τραυματισμούς. Ένα από αυτά αναφέρει η εφημερίδα “Σκρίπτ” που τη Δευτέρα του Πάσχα ου ανακαλύπτει στα γραφεία της μια σφαίρα… :“Εις το γραφείον μας έχουμε μια σφαίρα περιστρόφου. Αυτή παρά τρίχα θα έστελνε εις την αιωνιότητα τον υπηρέτη της κας Σπηλιωτάκη απέναντι από τα γραφεία μας. Ευτυχώς δεν έσπασε παρά το μάρμαρον της κλίμακος”.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ