ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Τι συμβαίνει με την Κνωσό και την ένταξη στην UNESCO – Νέα εμπλοκή στο ΥΠΠΟ και μία θεωρία συνωμοσίας με φόντο τη Βάση της Σούδας (βίντεο)

Η παραίτηση δύο αρχαιολόγων… από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού, που καταρτίζει τον φάκελο για την υποβολή στην UNESCΟ με το αίτημα της σειριακής εγγραφής των πέντε μινωικών ανακτόρων της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων της Κνωσού, της Ζάκρου, της Φαιστού, της Κυδωνίας και της Ζωμίνθου, φαίνεται ότι αποτελεί την αιτία της νέας εμπλοκής που παρουσιάστηκε στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε δεσμευτεί από το Ηράκλειο, ότι ο φάκελος θα ήταν έτοιμος να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, αφού πρωτίστως είχε γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το ΚΑΣ γνωμοδότησε για το Ζαγόρι, που όμως στην ημερήσια διάταξη δεν ήταν το ανακτορικό δίκτυο από την Κρήτη. Με την παρέλευση του Σεπτεμβρίου η υπόθεση άρχισε να προβληματίζει τους τοπικούς παράγοντες. Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Φραγκίσκο Παρασύρη πριν από λίγες ημέρες, χωρίς ωστόσο ακόμη να απαντηθεί από την αρμόδια υπουργό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, αποκάλυψε την αιτία της καθυστέρησης λέγοντας ότι, όπως πληροφορήθηκε ανεπισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού, ο λόγος που διακόπηκε η διαδικασία εξέλιξης του φακέλου της Κνωσού και των άλλων τεσσάρων μνημείων προς την UNESCO σχετίζεται με τις παραιτήσεις δύο μελών του επιστημονικού προσωπικού που είχε αναλάβει την επιστημονική τεκμηρίωση των φακέλων κάθε ανακτόρου, που θα συμπεριληφθούν στον ενιαίο φάκελο για τη σειριακή εγγραφή προς την UNESCO.

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι περιμένει και επίσημη απάντηση από το υπουργείο, καθώς έχει ζητήσει και επισήμως ενημέρωση. Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι πρόκειται για παραιτήσεις επιστημονικού προσωπικού, που ως θέσεις θα πρέπει να πληρωθούν με την πρόσληψη νέων αρχαιολόγων υπαλλήλων, που θα επιφορτιστούν με το έργο της κατάρτισης του φακέλου προς την UNESCO, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα καθυστέρηση εβδομάδων ή και μηνών, αφού η διαδικασία των προσλήψεων ακόμη και των συμβασιούχων είναι χρονοβόρα στο πεδίο της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι έχει τους δικούς του ρυθμούς ως προς τη σύνταξη του φακέλου των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης, αφού για να “τρέξει” το θέμα λίγο γρηγορότερα ανέλαβε η ίδια η Περιφέρεια Κρήτης να πληρώνει μελετητές για την ωρίμανση του φακέλου, δίνοντας περίπου 200.000 ευρώ αν και ήταν υποχρέωση του υπουργείου. Και να σκεφτεί κάποιος ότι το υπουργείο Πολιτισμού μόνο από τα εισιτήρια της Κνωσού εισπράττει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ, που διαθέτει σε άλλες κατευθύνσεις, αλλά όχι για την προστασία και την πολιτισμική αναγνώριση ενός ανακτόρου που είναι χρυσορυχείο για τη χώρα, αφού κόβει τόσα πολλά εισιτήρια και φέρνει τόσο πολύ χρήμα, που έρχεται στη δεύτερη θέση μετά την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλάκη, το ΥΠ.ΠΟ. προτίμησε να υπάρξει μια σειριακή εγγραφή, δηλαδή να ζητηθεί η εγγραφή στην UNESCO ενός δικτύου μινωικών ανακτόρων. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε την ωρίμανση του φακέλου, αν και ευθύνη του ΥΠ.ΠΟ., το οποίο έχει δικαίωμα να υποβάλει προς την UNESCO.

«Πληρώθηκε το επιστημονικό προσωπικό και καταρτίζεται φάκελος. Εκείνο που γνωρίζαμε ήταν ότι τον Σεπτέμβριο θα ήταν έτοιμος ο φάκελος να υποβληθεί στο πλαίσιο της α’ φάσης της διαδικασίας. Όμως υπήρξε ένα ζήτημα με παραιτήσεις αρχαιολόγων και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να μάθουμε τι γίνεται και πότε τελικά θα ολοκληρωθεί ο φάκελος για να υποβληθεί. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν δύο από το επιστημονικό προσωπικό και θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για νέες προσλήψεις αρχαιολόγων, που θα ολοκληρώσουν το έργο. Παράλληλα έχουμε υπογράψει και μια δεύτερη, νέα προγραμματική σύμβαση για να προετοιμαστούν κάποιες μελέτες για τον εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου, τα πάρκινγκ, τα πεζοδρόμια κ.λπ., ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα από την πρώτη αξιολόγηση του φακέλου, όταν υποβληθεί να ανταποκριθούμε γρήγορα, έχοντας ήδη έτοιμες συμπληρωματικές μελέτες π.χ. για τον εξωραϊσμό.

Το σημαντικό όμως είναι να υποβληθεί επίσημα ο φάκελος από το υπουργείο στην UNESCO, στην έδρα της στο Παρίσι. Σίγουρα, όταν υποβληθεί ο φάκελος, θα υπάρξουν επισκέψεις και αξιολογήσεις από στελέχη της UNESCO. Κι αν πάει καλά, τότε δεν αποκλείεται κι άλλοι ανακτορικοί χώροι να ζητηθεί να μπουν στο δίκτυο σε δεύτερο χρόνο.

Δε γνωρίζω ακριβώς το τυπικό κώλυμα, όμως έχω ζητήσει επίσημη ενημέρωση. Εκείνο που έμαθα σε πρώτη συζήτηση ήταν ένα τεχνικό ζήτημα με δύο αποχωρήσεις και αφορά θέμα αυτεπιστασίας, καθώς ασχολούνται με την επιστημονική τεκμηρίωση του φακέλου», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”.

ΦΑΣΟΥΛΑΚΗΣ ΣΑΡΡΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΑΚΗΣ
Στιγμιότυπο από την εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της Κρήτη TV με τον Δημήτρη Σαρρή και τον Κώστα Φασουλάκη

Αποκαλύψεις από τον πρώην νομάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαρρή – Θεωρία συνωμοσίας ότι ο Μινωικός Πολιτισμός είναι εβραϊκός με φόντο… τις Βάσεις της Σούδας!

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου, πρ. υφυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαρρής, που είχε ασχοληθεί στη διάρκεια της θητείας του στη Νομαρχία Ηρακλείου 2002-2006 με το θέμα της ένταξης της Κνωσού στην UNESCO, δήλωσε ότι υπάρχει ένα λόμπι που προσπαθεί να αποτρέψει την ένταξη της Κνωσού και του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO, προωθώντας την ιδέα ότι οι Μινωίτες ήταν αρχαίοι Ασσύριοι και Σημίτες, δηλαδή απόγονοι του Σημ, γιου του Νώε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, «το λόμπι αυτό, απαρτιζόμενο από αρχαιολόγους, προσπαθεί να τεκμηριώσει ότι ο Νώε ήταν ο Μίνωας και η κιβωτός ήταν η Κρήτη!». Ο κ. Σαρρής υποστήριξε ότι τελευταία επιτείνεται η προσπάθεια η Κρήτη να ταυτιστεί με την Ιουδαϊκή Εστία και επικαλέστηκε μάλιστα και μαρτυρία του Κουστώ, ότι υπάρχουν γύρω-γύρω στη θάλασσα της Κρήτης.

«Μάλιστα, λέγεται ότι οι ανασκαφές που γίνονται στην Κρήτη από Ελληνοεβραίο εφοπλιστή, με σκοπό να τεκμηριωθεί ότι η Κρήτη ήταν ιουδαϊκή εστία. Κάπου το πάνε, ώστε σε μια δεδομένη στιγμή να πουν ότι γυρνάμε στην πατρίδα μας με στόχο πάντα τις εγκαταστάσεις στη Σούδα.

Όπως μου έχουν πει φίλοι αρχαιολόγοι, το ερώτημά μας είναι τι θα γράψουμε στον φάκελο προς την UNESCO. Αν γράψουμε “ελληνικός” θα διαμαρτυρηθούν τα 3/4 της UNESCO και αν γράψουμε “σημιτικός”, θα διαμαρτυρηθούν και οι υπόλοιποι. Το ίδιο μου είχε πει και ο μακαρίτης ο Σακελλαράκης, ο οποίος το διέψευδε πάντα και, όπως του έλεγε, υπήρχαν επιδοτήσεις του ΥΠ.ΠΟ. που κατευθύνουν κύκλους προς αυτά. Σε συζητήσεις μου με έναν στρατηγό μού είπε ότι στοχεύουν στη Βάση της Σούδας και έχει πυρηνικά υποβρύχια και δε διακυβεύουν οι κρατούντες εκεί η Κρήτη να έχει από κάποια ηγεσία έξω οι Βάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταληφθεί και θα πουν ότι δεν την καταλάβαμε, αλλά ότι επιστρέψαμε στην πατρίδα μας. Είναι μια θεωρία συνωμοσίας, αλλά έχει τρομοκρατήσει πολύ κόσμο… Όμως, πώς δικαιολογείται η συνεχής αναβολή του θέματος από το υπουργείο Πολιτισμού; Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν η πρόξενος Καλής Θελήσεως της UNESCO στην Ελλάδα. Του ζήτησε του Μητσοτάκη να ενταχθεί η Κνωσός στην UNESCO και έχουν περάσει 5,5 χρόνια.

Ο Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, παλιός βουλευτής, όταν τον ρώτησα με ευγενικό τρόπο μου είπε να διορθώσουμε κάποια πράγματα και θα ενταχθεί… Έφυγε! Το θέμα είναι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Να μας απαντήσει η κ. Μενδώνη τι θα γράφει στον εισηγητικό φάκελο στην UNESCO ότι είναι ο Μινωικός Πολιτισμός, είναι μινωικός, είναι ελληνικός ή σημιτικός, που μας είπε κάποτε εδώ στο Ηράκλειο η επίτιμη διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ. Πρόδρομοι αυτής της άποψης είναι δύο δημοσιογράφοι από την Κρήτη, ο Φουράκης από τα Χανιά και ο Μάνος Χάρης, και βλέπουμε δυστυχώς να επιτείνεται αυτή η προσπάθεια να χάσει ο Μινωικός Πολιτισμός την ελληνικότητά του», ανέφερε ο κ. Σαρρής.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ