ΚΡΗΤΗ

”Θερίζουν” τα εμφράγματα τους Κρητικούς – Ποιοι παράγοντες συντελούν

Η κακή διατροφή , η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, το οικογενειακό ιστορικό, πυροδοτούν την στεφανιαία νόσο που εκδηλώνει το 30 % των κατοίκων το νησιού.

« Η εικόνα δε διαφέρει από εκείνη της υπόλοιπης Ελλάδας»  είπε στο Ράδιο Κρήτη, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ), στο πλαίσιο της διοργάνωσης του διήμερου καρδιολογικού συνεδρίου Cardio Kreta στα Χανιά.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το επίπεδο της καρδιολογίας στην Κρήτη αναφορικά με την διάγνωση και την θεραπεία είναι πολύ υψηλό, αφού υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ με όλα τα νοσοκομεία του νησιού και το ΕΚΑΒ. Κάθε χρόνο περίπου 600 κρητικοί ,παθαίνουν έμφραγμα.

Όπως είπε ο κ. Κοχιαδάκης έχει εξαιρετική σημασία η διαχείριση ενός εμφράγματος να γίνει το πολύ μέσα σε 6 ώρες ,γιατί στο έμφραγμα ο χρόνος είναι ζωή.

Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ουσιών για την διάλυση του θρόμβου, φαρμακευτικά, με αγγειοπλαστική ,ή by pass.

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, αλλά συνηθέστερα είναι το σφίξιμο στον θώρακα με αντανάκλαση στη γνάθο ή στον λαιμό ή την πλάτη, αισθήματα πόνου ή μουδιάσματος στο αριστερό άνω άκρο ή και στα δύο άκρα, δυσχέρεια στην αναπνοή, ναυτία ή εμετός, εφίδρωση ή κόπωση. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του καθηγητή αναφορικά με το κάπνισμα .

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας μη καπνιστής μπορεί να πάθει έμφραγμα στα 70 του, ενώ σε ένα καπνιστή αυτό μπορεί να συμβεί στην ηλικία των 40 ετών.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ