ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Θέρισε ότι έσπειρε ο Σπύρος Καστανάκης

Ο «παλιός Άρχοντας Χρόνος»

Ένας παλιός γεροδεμένος Κρητικός, στον Πλάτανο, στα Μεσόγεια Κισάμου, γερνούσε και καταλάβαινε ότι είχε φθάσει η ώρα να διαλέξει τον διάδοχό του. Ήταν ο «Άρχοντας Χρόνος», του έτους 1950 περίπου. Κάλεσε αρκετά νέα παιδιά της περιοχής. Ανάμεσα σ’ αυτά και τον Σπύρο Καστανάκη. Τους λέει: Έφτασε η ώρα μου. Γέρασα. Θα διαλέξω του διάδοχό μου, τον νέο άρχοντα του τόπου μας. Έχω αποφασίσει να διαλέξω ένα από εσάς, με τον παρακάτω τρόπο, που θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος.

Σήμερα θα δώσω στον καθένα σας, ένα πολύ ειδικό σπόρο. Θέλω να τον φυτέψετε, να τον ποτίζετε και να ξαναέρθετε εδώ μετά από κάμποσα χρόνια. Συγκεκριμένα: Τον Οκτώβρη του 2022, με τη γλάστρα που θα φυτρώσει ο σπόρος. Εγώ θα κρίνω τότε τα φυτά που θα φέρετε, και αυτός, το φυτό του οποίου θα διαλέξω, θα είναι ο επόμενος αυτοκράτορας, «ο Άρχοντας του Χρόνου», της περιοχής μας.

Ένα αγόρι, που λέγονταν Σπύρος Καστανάκης, ήταν και αυτός εκείνη τη μέρα, πήρε κι αυτός ένα σπόρο. Πήγε στο σπίτι γεμάτος χαρά και διηγήθηκε στους γονείς του ότι συνέβη. Έφυγε για τη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει τις σπουδές του στην στρατιωτική ιατρική. Πήρε τον σπόρο, τον πότιζε και τον φρόντιζε προσεκτικά.

Παντρεύτηκε, την Καίτη, αδελφή του Καθηγητή Πανεπιστημίου γιατρού Γιάννη Κλωνιζάκη. Γέννησαν παιδιά, τη Ρούλα, τον Μιλτιάδη και τον Φίλιππο. Παιδιά φωτισμένα και καταξιωμένα. Εκπαιδεύτηκε στη γενική χειρουργική. Πήγε στην Αγγλία για εξειδίκευση. Έγινε Διευθυντής Χειρουργικών Κλινικών. Γενικός Διευθυντής του 424 Γ.Σ.Ν.Ε. και του ΝΙΜΙΤΣ. Το 1990 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου. Όμως, συνεχώς και προσεκτικά πότιζε το σπόρο. Ωστόσο, τίποτε δεν φύτρωνε.

Πέρασαν τα χρόνια. Τον Οκτώβρη του 2022 συναντηθήκανε όλοι οι συνομήλικοι του Σπύρου στα Μεσόγεια. Ήταν εκεί και ο «Άρχοντας Χρόνος», γερασμένος και καταπονημένος. Όλων των συμμαθητών οι γλάστρες είχαν και από ένα λουλούδι, ψηλό, γεροδεμένο, ήταν σαν δένδρο.

Η γλάστρα του Σπύρου

Η γλάστρα του Σπύρου Καστανάκη ήταν άδεια. Δεν είχε φυτρώσει ο σπόρος. Ο Σπύρος στεκόταν σε μία γωνιά, με άδεια τη γλάστρα. Σφιγμένο το στομάχι. Σκυμμένο το κεφάλι και ωχρό το πρόσωπο.

Ο «Άρχοντας Χρόνος», επισκόπησε τις γλάστρες. Καμάρωσε τα όμορφα λουλούδια και δέντρα, που είχαν μεγαλώσει και θροΐζαν, μουσικές, στο φύσημα του Μεσογειανού μαϊστράλι.

Έξαφνα φωνάζει: Σπύρο, φέρε μπροστά μου τη γλάστρα σου. Τρόμαξε ο Σπύρος, και σκέφτηκε … «Ίσως είμαι αποτυχημένος … γι’ αυτό θέλει να με ρεζιλέψει … αυτός, ο «Άρχοντας», που λέγεται «Χρόνος».

Η αναγγελία

Ωστόσο, ο «Άρχοντας», αναγγέλλει: «Ιδού ο νέος αυτοκράτορας του χρόνου. Το όνομά του είναι Σπύρος Καστανάκης. Η αλήθεια είναι ότι σε όλους σας έδωσα βρασμένους σπόρους, που δεν θα φύτρωναν ποτέ. Ο Σπύρος, είναι ο μόνος που είχε το θάρρος, την εντιμότητα και τη παληκαριά, να φέρει μια γλάστρα, που είχε το δικό μου σπόρο».

Η προτομή του Σπύρου, στα Μεσόγεια, είναι στο κέντρο του χωριού του.

Ο Σπύρος ήταν ο μόνος που έφερε τη γλάστρα με το δικό μου σπόρο. Γι’ αυτό, αυτός θα γίνει ο «νέος Άρχοντας του Χρόνου».

Αυτός θα λέει σε κάθε διαβάτη, τα παρακάτω μηνύματά του:

Αν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη.

Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις φίλους.

Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο.

Αν σπείρεις επιμονή, θα θερίσεις νίκη.

Αν σπείρεις στοχασμό, θα θερίσεις αρμονία.

Αν σπείρεις σκληρή δουλειά, θα θερίσεις επιτυχία.

Αν σπείρεις συγχώρηση, θα θερίσεις συμφιλίωση.

Αν σπείρεις ειλικρίνεια, θα θερίσεις καλές σχέσεις.

Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση.

Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.

Αν σπείρεις ανεντιμότητα, θα θερίσεις δυσπιστία.

Αν σπείρεις εγωισμό, θα θερίσεις μοναξιά.

Αν σπείρεις περηφάνια, θα θερίσεις καταστροφή. Θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε!!!

Λευτέρης Σκαλίδης, Ομ. Καθηγητής

Πανεπιστημίου, τ. ΑντιπρύτανηςΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ