ΕΛΛΑΔΑ

Θάνος Πλεύρης: Μέσα στον Οκτώβριο η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Η πορεία της πανδημίας θα δείξει αν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή ή όχι, δήλωσε σήμερα πρωί, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Καθώς σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των υποστελεχών 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον, ο Θάνος Πλεύρης βρέθηκε καλεσμένος στην Κοινωνία Ώρα MEGA και ρωτήθηκε για το αν και πότε θα επιστρέψουν στη δουλειά τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν βγει σε αναστολή.

Το δεδομένο, είπε ο υπουργός Υγείας, είναι ότι όσοι έχουν βγει σε αναστολή γιατί δεν εμβολιάστηκαν, θα παραμείνουν έως το τέλος του χρόνου αλλά το θέμα θα επανεξεταστεί μέσα στον Οκτώβριο και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα ξανακάνουμε εμβόλιο, γιατί πρέπει να δούμε τι ανοσία θα δημιουργήσουν αυτά τα εμβόλια και δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται ότι σιγά σιγά πάμε και στα εμβόλια στην κατεύθυνση που υπάρχει και στη γρίπη, δηλαδή στο ετήσιο εμβόλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και στην πορεία».

«Περίπου 1.500 χειρουργεία σε αναστολή»

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στην έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία έχει προκαλέσει καθυστέρηση στις λίστες χειρουργείων του νοσοκομείου Παίδων. Όπως τόνισε ο ίδιος, έχει γίνει μία εκκαθάριση της λίστας των χειρουργείων και σύμφωνα με τα δεδομένα, περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων.

«Η πραγματική λύση του προβλήματος είναι η προκήρυξη που αφορά αναισθησιολόγους και καρδιολόγους, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Εάν γίνει αυτό, αυτομάτως πάμε σε ανακούφιση του προβλήματος, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να βρούμε τις επόμενες λύσεις», δήλωσε.

Ο προσωπικός γιατρός

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον Προσωπικό Γιατρό, υπογραμμίζοντας πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, η οποία αφορά γενικούς ιατρούς, παθολόγους και ιατρούς δημοσίου. Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 3.400 γιατροί, με την κάλυψη να φτάνει τα 6 εκατ. πληθυσμού, ενώ στην Αττική η δυναμική της κάλυψης έχει ήδη εξαντληθεί.

Όπως τόνισε ο ίδιος, προς το παρόν ο προσωπικός γιατρός βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, ενώ θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου.

«Είναι σημαντικό να πάμε στην ουσία, δηλαδή να συναντηθεί ο πολίτης με ένα γιατρό. Ειδικά, συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να τον δει μισή ώρα ο γιατρός, να του πει τι εξετάσεις να κάνει και να δημιουργηθεί μία κουλτούρα πρόληψης», είπε.

 

Πηγή: newsit.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ