ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα «σπάσει» φέτος το εκατομμύριο η Κνωσός – Μόνο χθες οι επισκέπτες έφθασαν τους 1.000!

Μεγάλη επισκεψιμότητα παρουσιάζει η Κνωσός εδώ και μία εβδομάδα, σε μια χρονική περίοδο που η τουριστική σεζόν έχει μόλις ξεκινήσει. Η επισκεψιμότητα “άγγιξε” χθες Τετάρτη 5 Απριλίου, τα 1.000 άτομα, ενώ άπαντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως η φετινή χρονιά σε επίπεδο προσέλκυσης στο ανάκτορο της Κνωσού θα ξεπεράσει τους 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά θετικό το γεγονός πως η Κνωσός έχει ανοίξει τις πύλες της εδώ και μία εβδομάδα, πράγμα που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια ένεκα των υγειονομικών περιορισμών.

Ειδικότερα, η Κνωσός αποτελεί σημείο αναφοράς της κρητικής παράδοσης και ιστορίας, αλλά και ένα ιστορικό αξιοθέατο στο οποίο εύκολα μπορεί να μεταβεί ένας επισκέπτης όταν φτάσει στην πόλη του Ηρακλείου. Απέχει λίγα χιλιόμετρα έξω από το αστικό Ηράκλειο και ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από διαφορετικά μέρη, όπως Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ., με σκοπό να μάθουν ένα μέρος από την κρητική ιστορία.

Το ιστορικό αξιοθέατο της Κνωσού είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Αυτό σημαίνει πως όποιες μεταβολές παρατηρούνται στο τουριστικό μας προϊόν έχουν επιπτώσεις και στην επισκεψιμότητα ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων. Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όπου υπήρξε συγκρατημένη ροή τουριστών λόγω του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, η επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους αναπόφευκτα περιορίστηκε. Αυτό συνέβη το 2020 και το 2021 στην Κνωσό. Η άρση, ωστόσο, των υγειονομικών περιορισμών είχε ως άμεση συνέπεια να επιστρέψει πιο δυναμικά η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους. Πέρυσι, για την τουριστική περίοδο 2022, κόπηκαν 900.000 εισιτήρια από τα μέσα και τέλη Απριλίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου.

Η σεζόν για φέτος προδιαγράφεται επίσης θετική, σύμφωνα με τον αρχιφύλακα της Κνωσού κ. Νίκο Παπαδάκη, ο οποίος, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, έκανε σαφές πως εδώ και μία εβδομάδα έχει ανοίξει η Κνωσός και καθημερινά δέχεται εκατοντάδες τουρίστες. Πλέον, ο κόσμος είναι τουριστικός και όχι από σχολεία. Μάλιστα, χθες Τετάρτη ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν ήταν σχεδόν 1.000, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη. Είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο, εάν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου και η πλειοψηφία των ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει τη φετινή τουριστική χρονιά μετά τις 20 Απριλίου.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθαν στην Κνωσό σχεδόν 1.000 επισκέπτες. Η τουριστική χρονιά για την Κνωσό ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή μία εβδομάδα πριν τη Μ. Εβδομάδα των καθολικών. Καθημερινά έρχεται κόσμος και είναι ένα ευχάριστο γεγονός που το ανάκτορο της Κνωσού χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και εκτιμήσεων», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ενώ συνέχισε: «Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Κνωσό έρχονται από τις παραδοσιακές χώρες που μας επισκέπτονται ετησίως στην Κρήτη, όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία, αλλά και από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, έχουν έρθει κρουαζιερόπλοια με Αμερικανούς επισκέπτες στην Κρήτη για να δουν την Κνωσό».

Κάθε φέτος και καλύτερα – «Έρχονται καθημερινά κρουαζιέρες»

Ο κ. Παπαδάκης, ωστόσο, δήλωσε πως φέτος θα ξεπεράσουμε το 2022, που ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά σε θέμα επισκεψιμότητας. Φέτος, σύμφωνα με τον αρχιφύλακα της Κνωσού, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1 εκατ. επισκέπτες στην Κνωσό.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης εκτίμησε: «Πέρυσι, η σεζόν είχε θετικό πρόσημο. Κλείσαμε με 900.000 εισιτήρια και φέτος θα ξεπεράσουμε το 1 εκατ. εισιτήρια. Ήδη φτάνουν καθημερινά άνθρωποι. Σε αυτό το θετικό στοιχείο συνετέλεσε και η άρση των υγειονομικών περιορισμών, και ο κόσμος μπορεί ελεύθερα να επισκεφτεί όποιον αρχαιολογικό χώρο επιθυμεί. Επίσης, έχουμε κρουαζιέρες που έρχονται καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο ιστορικός χώρος της Κνωσού και την περίοδο του χειμώνα. Το τουριστικό μας μοντέλο στηρίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες και είναι πραγματικά στενάχωρο που η Κνωσός μένει αναξιοποίητη».

Είναι άξιο αναφοράς πως το εισιτήριο για να επισκεφτεί κάποιος τον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αγγίζει τα 15 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλές απαλλαγές. Άνθρωποι με τρία τέκνα ή πολύτεκνοι, δημοσιογράφοι και άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών μπορούν να επισκεφτούν το ιστορικό αυτό αξιοθέατο εντελώς δωρεάν.

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για το 2023

Την καθοριστική συμβολή των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), επισημαίνοντας ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα της προηγούμενης τουριστικής περιόδου, καθώς και οι αισιόδοξες προβλέψεις, που καταδεικνύουν τα στοιχεία για το 2023, είναι αποτέλεσμα συλλογικής και ομαδικής δουλειάς.

«Δεν έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε. Είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργάζομαι μαζί σας και πλέον τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ένωση δυνάμεων και με εσάς να συνεχίζετε τη δουλειά σας, όπως την κάνετε, σε πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε και τόνισε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και βασικό μοχλό ανάπτυξης, εισφέροντας το 25% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, σημείωσε ότι o EOT συνεχίζει τις καμπάνιες για τους ελληνικούς προορισμούς 12 μήνες τον χρόνο και αρχίζει καμπάνια shoppingGreece, σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο.

«Ξεκίνησαν οι πτήσεις από Καναδά και είναι ήδη full-booked, στις 11 Μαρτίου άρχισαν οι πτήσεις από ΗΠΑ, ενώ τα πρώτα στοιχεία από το “Ελ. Βενιζέλος” είναι εντυπωσιακά τόσο αναφορικά με τις πτήσεις, όσο και με τη χωρητικότητα. Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα αεροδρόμια της Fraport», είπε ο κ. Κικίλιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω αύξηση της κρουαζιέρας, αλλά και στα σημαντικά έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί.

Σχετικά με το άνοιγμα σε νέες αγορές και την προσέλκυση ποιοτικών ταξιδιωτών, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε: «Φέτος άνοιξε η αγορά της Κίνας με τρεις πτήσεις από Πεκίνο και άλλες δύο από τη Σανγκάη, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν και θα επεκταθούν off season. Προσδοκούμε πολλά και από την Αυστραλία, όπου ανοίξαμε νέο γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη και επόμενος στόχος μας είναι η αγορά της Ινδίας, η οποία είναι πολύ μεγάλη, ισχυρή και με ραγδαία ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι προχθές, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον ΣΕΤΕ, συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το οποίο θα ανακοινωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αφορά κυρίως όσους υπό τον “μανδύα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων υποδύονταν τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν τα φορολογικά βάρη.

«Αυτό θα σταματήσει με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ