Εκδρομές - Ταξίδια

Τέσσερα χωριουδάκια κοντά στην Αθήνα για τα πρώτα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου

Μετά τις παραλίες με τον ήλιο και το βότσαλο, σειρά παίρνουν τα βουνά με τα έλατα και τα δροσερά νερά. Τι πιο αναζωογονητικό από το οξυγόνο που προσφέρουν τα ορεινά χωριά, από τα πέτρινα ταβερνάκια με τις τοπικές γεύσεις και από τις βόλτες ανάμεσα στα ρυάκια και τα έλατα.

Από τους δεκάδες πανέμορφους και γραφικούς προορισμούς, επιλέξαμε τέσσερις οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην Αθήνα για τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, για όσους επιθυμούν να βαδίσουν ξανά σε γραφικά σοκάκια και να επισκεφθούν πέτρινα ξωκκλήσια.

Δημητσάνα

Η ιστορική Δημητσάνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Μπορεί να είναι γνωστή για το κρυφό σχολειό και το μπαρούτι που παρασκεύαζε στα χρόνια της Επανάστασης, αλλά η ομορφιά της με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το φαράγγι του Λούσιου είναι που φέρνει σήμερα τους επισκέπτες στο κατώφλι της.

Στο μέρος αυτό όπου η πέτρα έχει τον πρώτο λόγο, θα δείτε τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα της Δημητσάνας, αλλά και περήφανα αρχοντικά. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα δρομάκια του χωριού και να επισκεφθείτε κάποιο από τα μοναστήρια του Λούσιου, στα οποία σας οδηγούν διαμορφωμένα μονοπάτια. Οι παραδοσιακοί ξενώνες, οι ταβέρνες και τα καφενεία δεν λείπουν από εδώ, όπως και τα καταστήματα με αγνά προϊόντα του τόπου.

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορική βιβλιοθήκη και το εκκλησιαστικό μουσείο. Βγαίνοντας λίγο πιο έξω από το χωριό, περάστε μία βόλτα από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με τον αλευρόμυλο, την νεροτριβή και τον μπαρουτόμυλο.

Ζαχλωρού

Αν αναζητάτε ένα πραγματικά μαγευτικό μέρος για τις αποδράσεις σας, μην ψάχνετε άλλο. Πάρτε το αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς την Ζαχλωρού, ένα χωριό χτισμένο μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Βρίσκεται ακριβώς επάνω στη διαδρομή του οδοντωτού και χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία, όταν Ηπειρώτες αναγκάστηκαν να διαφύγουν κυνηγημένοι στην Πελοπόννησο. Το γεγονός πως ο οδοντωτός περνά μέσα από την πλατεία του χωριού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό, ωστόσο η άγρια ομορφιά που το περιβάλλει με τα νερά, τα δέντρα και τους βράχους έρχεται να συμπληρώσει το κινηματογραφικό τοπίο.

Εδώ μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του Βουραϊκού, αλλά και πάνω στις ράγες. Και αν επιθυμείτε να πάρετε το τρένο που περνά μέσα από το πράσινο και γλύφει τις πλαγιές, τότε πεταχτείτε μέχρι το κοντινό Διακοπτό. Αξίζει μια επίσκεψη και το μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών.

Κυριάκι

Σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του Ελικώνα βρίσκεται το Κυριάκι, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό με τα καφενεία του, τις ταβέρνες του και τους ξενώνες.

Εκτός από την κλασική, πέτρινη ομορφιά του, το Κυριάκι έχει και πλούσια ιστορία, καθώς πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με αποτέλεσμα να καεί επανειλημμένως από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς το 1943 και το 1944.

Το χωριό είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσετε οξυγόνο, αφού περιβάλλεται από δέντρα και προσφέρεται για περίπατο στα πέτρινα, γραφικά σοκάκια του. Φημίζεται για τα αγνά προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοί του, όπως το γαλοτύρι, η γραβιέρα, η μυζήθρα και η βαρελίσια φέτα.

Όπως κάθε ορεινό χωριό, έχει και τα εκκλησάκια του, με πρώτο και καλύτερο το ξωκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στο Παλιόκαστρο. Αν επιλέξετε να το επισκεφθείτε θα εντυπωσιαστείτε από τη θέα, που περιλαμβάνει τον Κορινθιακό, την Γκιώνα και τον Παρνασσό.

Ζαρούχλα

Στην Ορεινή Ακράτα είναι η Ζαρούχλα, ένα χωριό που διατηρεί τον παλιό, παραδοσιακό του χαρακτήρα παρά τους επισκέπτες που αυξάνονται και πληθύνονται.

Στο χωριό κυριαρχεί το πράσινο, αλλά την τιμητική της και εδώ έχει η πέτρα που ντύνει δρόμους, μαγαζιά και σπίτια. Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό στους ξενώνες που θα μείνετε, αλλά και στα καφενεία και στα ταβερνάκια όπου θα δοκιμάσετε νόστιμα, τοπικά πιάτα.

Αν αγαπάτε τη φύση η Ζαρούχλα είναι ιδανικός προορισμός για εσάς, αφού εδώ μπορείτε να κάνετε βόλτες ανάμεσα στα έλατα και στα ρυάκια. Φεύγοντας περάστε μια βόλτα από την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού, η οποία αν και οφείλει την ύπαρξή της σε μια θανατηφόρα κατολίσθηση που σημειώθηκε το 1913, είναι απαράμιλλης ομορφιάς και αξίζει μια στάση.

Πηγή : www.travel.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ