ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τελικά τα παιδιά ψηλώνουν περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή όχι;

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά ψηλώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ως …επιχείρημα μάλιστα έχουν τα ρούχα που είναι κοντά το Σεπτέμβρη ή ακόμα και το νούμερο των παπουτσιών.

Την πεποίθηση αυτή ανατρέπουν ερευνητές από το Baylor College of Medicine στο Τέξας οποίοι σε μελέτη που διεξήγαν, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ψηλώνουν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τα παιδιά δεν ψηλώνουν το καλοκαίρι

Ειδικότερα, παρακολούθησαν περισσότερα από 3.500 παιδιά για πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2010, από 41 σχολεία στην πόλη Sugar Land του Τέξας και προέκυψε ότι οι μαθητές ψήλωναν μισό χιλιοστό το μήνα, κατά μέσο όρο, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου.

Συγκεκριμένα, μέτρησαν το ύψος και το βάρος των παιδιών δύο φορές το χρόνο τον Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο για να προσδιορίσουν τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην ανάπτυξή τους, τους μήνες των διακοπών και του τριμήνου.

Ύψος και σωματικό βάρος

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology , έδειξε ότι τα παιδιά μεγάλωσαν σημαντικά πιο γρήγορα κατά τη σχολική χρονιά σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ήταν βελτιωμένος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος ( ΔΜΖ).

Όταν εξέτασαν την αύξηση του ύψους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν -0,1 cm το μήνα. Δεδομένου ότι δεν ψηλώνουν το καλοκαίρι αλλά ίσως παίρνουν λίγο περισσότερο βάρος, μπορεί να σημαίνει ότι η διατροφή τους δεν είναι σωστή. Το βάρος τους δεν εξισορροπούνταν από την αύξηση του ύψους και αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη παιδικής παχυσαρκίας.

agori-koritsi-ipsos.jpg

Η Dr Debbe Thompson, διατροφολόγος παιδιών στο Baylor College of Medicine η οποία συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι «η εποχική επίδραση του ύψους και του βάρους στο BMIz οδηγεί σε μια πιο υγιή κατάσταση BMIz κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους».

Πιστεύεται ότι η ρουτίνα των σχολικών ωραρίων βοηθά τους νέους να τρώνε και να κοιμούνται καλύτερα σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο όπου τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Πηγή: dailymail.co.uk

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ