ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

TasteAtlas World Food Awards: Στη διεθνή κορυφή τα τυριά και η γαστρονομία του νησιού – Δείτε τις λίστες των χωρών

Η Κρήτη συνεχίζει να αναδεικνύεται σε γαστρονομικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς, κατακτώντας την 3η θέση ανάμεσα στις καλύτερες περιοχές για φαγητό στον κόσμο, πίσω μόνο από δύο ιταλικές περιοχές, την Καμπανία και την Εμίλια – Ρομάνια, μετά και την ανακοίνωση των TasteAtlas World Food Awards.

Οι επιδόσεις της Κρήτης εντυπωσιάζουν και στις ελληνικές διακρίσεις ανά κατηγορία. Στα τυριά, η γραβιέρα Κρήτης βρέθηκε στην 6η θέση, ενώ η ξινομυζήθρα Κρήτης κατέλαβε την 48η θέση και η μυζήθρα Κρήτης την 82η. Τα Ηράκλειο και Χανιά εκπροσωπούν επίσης την Κρήτη στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό, στην 91η και 64η θέση αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας τη γαστρονομική δύναμη του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέρα από τα τυριά και τις πόλεις, η Κρήτη συνολικά στηρίζει την ελληνική κουζίνα που φέτος κατέλαβε τη 2η θέση ανάμεσα στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, ενώ τα ελληνικά προϊόντα και πιάτα διακρίνονται σε πλήθος κατηγοριών. Η σαρωτική παρουσία των κρητικών τυριών στις 100 καλύτερες θέσεις ανά κατηγορία επιβεβαιώνει την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα των τοπικών προϊόντων, με γραβιέρα Κρήτης, ξυνομυζήθρα και μυζήθρα να ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο.

Η Κρήτη, με τα μοναδικά της προϊόντα και την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, συνεχίζει να σαρώνει τις διεθνείς λίστες και να προβάλλει την ελληνική κουζίνα σε κορυφαίο επίπεδο, αφήνοντας το αποτύπωμα της στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Οι διακρίσεις της υπόλοιπης Ελλάδας

Η ελληνική κουζίνα γενικά κατέλαβε τη 2η θέση παγκοσμίως ως καλύτερη κουζίνα, πίσω μόνο από την Ιταλία, με το Περού στην τρίτη θέση. Στην κατηγορία των πιάτων, το κοντοσούβλι βρέθηκε στην 6η θέση, τα αρνίσια παϊδάκια στην 25η, η στραπατσάδα στην 54η, το γιουβέτσι στην 58η και το χταπόδι στη σχάρα στην 94η.

Ανάμεσα στις ελληνικές περιοχές, η Μακεδονία και οι Κυκλάδες κατέκτησαν την 5η και 6η θέση, η Πελοπόννησος την 8η, το Βόρειο Αιγαίο τη 10η και η Θεσσαλία τη 15η θέση. Τα Επτάνησα βρέθηκαν στην 37η, οι Σποράδες στην 68η και η Λακωνία στην 93η θέση.

Στα τυριά, εκτός Κρήτης, η κεφαλογραβιέρα Ηπείρου βρέθηκε στην 9η θέση, το Μετσοβόνε στη 12η, το Καλαθάκι Λήμνου στην 22η, το λαδοτύρι Μυτιλήνης στην 32η, η Σφέλα Μεσσηνίας και το Αρσενικό Νάξου στην 36η και 37η θέση αντίστοιχα, η Γραβιέρα Αγράφων στην 40ή, το Κατίκι Δομοκού στην 53η, το γαλοτύρι στην 69η, το κεφαλοτύρι στην 76η, η Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού στην 81η, το μανούρι Θεσσαλίας στην 92η, η κοπανιστή (Κυκλάδες) στην 94η και το κασέρι Θεσσαλίας στην 98η θέση.

Η συνολική παρουσία των ελληνικών προϊόντων στο TasteAtlas δείχνει ότι η χώρα μας πρωταγωνιστεί παγκοσμίως, με την Κρήτη να αναδεικνύεται ως η πιο δυνατή γαστρονομική περιοχή.

 

 

Πηγή: neakriti.gr





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ