ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Νομός Χανίων

Τάσος Βάμβουκας: “Πως φτάσαμε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον κόμβο στην Κάτω Σούδα”

Με αφορμή την παράδοση της μελέτης για τον κόμβο της Σούδας από τον κ. δήμαρχο στον κ. αντιπεριφερειάρχη, έχω να κάνω ορισμένες αναφορές που δεν έγιναν, για την πλήρη απόδοση της πραγματικότητας που μας οδήγησε επιτέλους να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον κόμβο με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Κάτω Σούδα.

Η κατασκευή του έργου του κόμβου της Σούδας, είναι ένα διαχρονικό αίτημα της Χανιώτικης κοινωνίας η οποία μόνο λόγια και μετάθεση ευθυνών άκουγε για δεκαετίες.

Από την αρχή ανάληψης της θητείας μας ήταν ψηλά στους στόχους μας η κατασκευή του μαζί με τον κόμβο Μουρνιών που βοηθήσαμε αποφασιστικά να «ξεμπλοκάρει» και να ξεκινήσει έστω και με δυσκολίες.

Έτσι ξεκίνησα πιεστικά να ζητάω επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΚ και της περιφέρειας την εκπόνηση μελέτης που για χρόνια μόνο ακούγαμε. Κρίναμε όμως ότι παρά τις υποσχέσεις δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει στο ορατό μέλλον. Έτσι λοιπόν παρά το ότι δεν ήταν στις αρμοδιότητες του δήμου, το 2016 πήραμε  την απόφαση να αναθέσουμε και να χρηματοδοτήσουμε ως δήμος την μελέτη σε έμπειρο εξωτερικό μελετητή, η οποία εκτός του κόμβου να περιλαμβάνει ολοκληρωμένη διευθέτηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα αποσυμφορήσουν την κάτω Σούδα, θα διευκολύνουν το λιμάνι, θα επιταχύνουν την κίνηση από και προς το αεροδρόμιο και θα αυξήσουν την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε δημόσια διαβούλευση στους κατοίκους της Σούδας στο πρώην δημαρχείο και έγινε η απαραίτητη διαβούλευση με τους πολίτες, τους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους και λήφθηκαν υπ όψιν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Το μόνο που έμενε όταν παραδώσαμε ως δημοτική αρχή, ήταν τυπική παραλαβή από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης διότι όλη η ουσιαστική διαδικασία είχε ολοκληρωθεί επί των ημερών μας. Στην συνέχεια η τεχνική υπηρεσία προχώρησε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του έργου και την μελέτη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στις παρακείμενες επιχειρήσεις. Είχα δε από τότε την διαβεβαίωση του κ. Περιφερειάρχη, παρουσία του κ. Γ. Ξανθουδάκη, ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί εφ όσον ολοκληρωθεί η μελέτη, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει τώρα που δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, για ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία.

Βλέπουμε λοιπόν πόση σημασία έχει ως τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση να μην μένουμε σε λόγια, αλλά να προχωράμε σε πράξεις που οδηγούν σε λύσεις των προβλημάτων μας που αν περιμένουμε τους άλλους… η ζωή έχει αποδείξει ότι απλώς θα εξακολουθήσουν να χρονίζουν. Αυτό που μένει τώρα να αναμένουμε και να απαιτούμε πλέον σαν κοινωνία, είναι η άμεση χρηματοδότηση,  για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν ένα έργο οφειλόμενο από χρόνια στην τοπική κοινωνία της Σούδας των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης.

Τάσος Βάμβουκας

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ