ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Νομός Χανίων

Τάσος Βάμβουκας: “Ως Δήμος μπορούμε περισσότερα”

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα και την κοινωνία, μπορούμε περισσότερα ως δήμος, με δεδομένο ότι υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του, ενώ θα έλθουν και άλλα, και σε αυτή την συγκυρία έχει δοθεί η ευελιξία να παίρνονται και να εκτελούνται αποφάσεις από τους δήμους με διαδικασίες εξπρές.

Σε συνέχεια προηγούμενης τοποθέτησης της παράταξής μας προς το Δ.Σ. και την δημοτική αρχή, για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τον δήμο μας, υπερψηφίσαμε την απόφαση που πήρε το Δ.Σ. στην συνεδρίασή του για ελαφρύνσεις προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

Όμως επιμένουμε ότι μπορούμε περισσότερα…

*Πρώτα από όλα θεωρούμε ότι στην εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, έπρεπε να συμπεριληφθεί η πρότασή μας για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη εκτός από τις επιχειρήσεις και  οι εργαζόμενοι, τους οποίους συμπεριλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

*Προτείνουμε επίσης να συμπεριληφθούν για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και οι κατοικίες που ενοικιάζονται σε φοιτητές. Έτσι στηρίζουμε μια κατηγορία που το έχει ανάγκη, αλλά και τον τόπο μας που χρειάζεται τους φοιτητές.

*Επί πλέον προτείνουμε σε συνεννόηση με την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αγορά ικανού αριθμού από ταμπλέτες (tablets) από τον δήμο, που θα τεθούν στην διάθεση της  δημοτικής βιβλιοθήκης, για την παραχώρησή τους σε μαθητές που δεν διαθέτουν αυτή την δυνατότητα. Αυτό είναι απαραίτητο για να συμβάλλουμε ως δήμος στην ισότητα στην εκπαίδευση, που δεν είναι δυστυχώς καθόλου δεδομένη για πολλούς μαθητές.

Συμπληρωματικά σε αυτό, μπορεί να γίνει συνεννόηση με παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, για την προσφορά δωρεάν συνδέσεων στο διαδίκτυο για τα παιδιά που δεν διαθέτουν πρόσβαση.

*Τέλος θεωρούμε ότι ο δήμος Χανίων που ζήτησε την βοήθεια ιδιωτών για την κάλυψη των αναγκών του ΔΟΚΟΙΠΠ σε οχήματα, παρά την ευγενική ανταπόκριση ιδιωτών, δεν έχει λόγο να το κάνει, διότι μπορεί άμεσα να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητα διαθέσιμα από άλλες υπηρεσίες του. Παράλληλα μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει την ευελιξία που έδωσε ο νομοθέτης, όπως έκανε ήδη ο δήμος με την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις υπηρεσίες,  και με συνοπτικές διαδικασίες, να προμηθευτεί τα αναγκαία οχήματα για τον ΔΟΚΟΙΠΠ.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να σηκώσει σημαντικό μέρος του βάρους για την αντιστροφή της ύφεσης που έρχεται.

Να γίνει ισχυρό εργαλείο κοινωνικής πρόνοιας και οικονομικής ανάπτυξης.

 

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ