ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τάσος Βάμβουκας για ΕΣΠΑ: «Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τα Χανιά»

«Η προχθεσινή επίσκεψη του Περιφερειάρχη στα Χανιά για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και την πρόοδο των έργων ΕΣΠΑ στην Κρήτη, εμπεριείχε ένα σαφές και συνάμα ανησυχητικό μήνυμα προς όλους τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης: Σπεύσατε γιατί τα περιθώρια στενεύουν. Η χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων γενικά σε επίπεδο Κρήτης είναι έως τώρα δεδομένη, ο χρόνος πιέζει και έργα φαίνεται πως τίθενται σε διακινδύνευση. Η προγραμματική περίοδος πλησιάζει στη λήξη της και ό,τι δεν υποβληθεί χάνεται.

Τα αίτια είναι πολλά και βαθιά ριζωμένα στον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοιες αναλύσεις. Αντιθέτως, είναι η ώρα για δράση και κυρίως η ώρα να αξιοποιήσουμε ό,τι διαθέτουμε. Είμαστε από τους δήμους που ήδη έχουν εντάξει και κατασκευάζουν έργα με Ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ρολόι και τον μεγάλο παιδικό σταθμό στα Νεροκούρου, και έχουν έναν προχωρημένο βαθμό προετοιμασίας για πολλά σημαντικά έργα, όπως παραδέχτηκε η υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής. Είναι κρίμα να χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα που χρειάστηκε χρόνο και έχει πίσω του πολύ κόπο και προσπάθεια.

Η πιο χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή με τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τα Χανιά. Η πρώτη επαφή του δήμου Χανίων με αυτά ήταν  μόλις τον Φεβρουάριο του 2015, σε μια συνάντηση στις Βρυξέλες, στην οποία συμμετείχα μαζί με άλλους δημάρχους δεκάδων ευρωπαϊκών πόλεων. Εκείνοι προσήλθαν ενήμεροι και έτοιμοι από καιρό για να διεκδικήσουν κονδύλια, παρουσιάζοντας σχέδια και προχωρημένες ήδη ιδέες για τις  πόλεις τους. Ανάμεσά τους  ήταν και  ο Δήμος Ηρακλείου που βρισκόταν σε κάποιον βαθμό ετοιμότητας, κυρίως λόγω προεργασίας που είχε ξεκινήσει από το 2013. Γυρνώντας πίσω στα Χανιά στρωθήκαμε στη δουλειά για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Τελικά καταφέραμε να έχουμε ξεπεράσει και το Ηράκλειο σε πρόοδο, χάρη στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, των συνεργατών και των υπηρεσιών του δήμου. Ξεκινήσαμε φθάνοντας τελευταίοι στην αφετηρία, αλλά καλύψαμε το χαμένο έδαφος και πρέπει τώρα να τερματίσουμε πρώτοι, γιατί το «έπαθλο» για τα Χανιά ξεπερνάει τα 11 εκ. ευρώ.

Σκέψεις για αλλαγές στις μελέτες, όπως αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, π.χ. για πεζοδρόμηση της Τζανακάκη με εξαίρεσή της από τους πόρους του ΕΣΠΑ, στερούνται τεκμηρίωσης και αφαιρούν αναίτια πόρους συνολικά από το έργο, που έχει σχεδιαστεί με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, από την Τζανακάκη έως και την Σκαλίδη.

Οι όποιες τροποποιήσεις σε μελέτες ήδη ενταγμένων έργων, πρέπει να γίνονται μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο, διαφορετικά κινδυνεύουμε με καθυστερήσεις που φέρνουν απεντάξεις, και αδυναμία διεκδίκησης νέων έργων από Ευρωπαϊκούς πόρους. Να σημειώσω επί πλέον ότι τα ΒΑΑ  είναι ένας αγώνας ταχύτητας για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων έργων από ένα κουμπαρά που έχει ήδη προεγκριθεί. Υπάρχει δυνατότητα μάλιστα στην περίπτωση που απορροφήσουμε έγκαιρα τα 11 εκ. να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα για έργα.

Το μήνυμα λοιπόν του Περιφερειάρχη ήταν σαφές για όλους: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πισωγυρίσματα. Ειδικά για τα Χανιά είναι κρίμα και επιζήμιο να χαθούν ευκαιρίες μετά από τόση προετοιμασία.  Πολλά από τα χρονοβόρα στάδια των σχεδίων, των μελετών και των εγκρίσεων, τα ολοκληρώσαμε ως δημοτική αρχή. Αυτό που μένει είναι η συμπλήρωση και  η έγκαιρη και σωστή υλοποίηση. Αυτό δεν εμποδίζει καμία δημοτική αρχή να προσθέτει και τα δικά της έργα αλλά είναι σφάλμα να αφαιρεί χωρίς λόγο.»ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ