ΕΛΛΑΔΑ

Οι εκπληκτικές δυνατότητες των F-35: Γιατί η Ελλάδα θέλει διακαώς τα μαχητικά αεροσκάφη;

Αποτελεί το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο. Επιθυμούσε διακαώς να το αποκτήσει η Τουρκία αλλά τελικά φαίνεται ότι θα το πάρει η Ελλάδα. Ο λόγος για το αμερικανικό υπερηχητικό μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος Lockheed Martin F-35 Lightning II, γνωστό και απλώς ως F-35, το μοναδικό διαθέσιμο αεροσκάφος 5ης γενιάς πολλαπλών ρόλων που ενσωματώνει όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας και ταυτόχρονα περνά απαρατήρητο από τα εχθρικά ραντάρ, χάρις στα χαρακτηριστικά Stealth που διαθέτει.

Το «κλειδί» σε μια τυχόν σύγκρουση με την Τουρκία

Στρατιωτικές αναλυτές σημειώνουν πως σε περίπτωση ολιγοήμερης κρίσης με την Τουρκία (που θεωρείται το πιθανότερο σενάριο στην απευκταία περίπτωση που οδηγούμασταν σε σύγκρουση), η ταχύτητα που αναπτύσσει το F-35, ο οπλισμός που φέρει και η αποτελεσματικότητά του στην απόκρουση του αντιπάλου, αποτελούν το «κλειδί» για τη διατήρηση μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά από αυτή.

Υπεροχή στην αέρα έναντι της γείτονος

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι θα έχουμε στο οπλοστάσιό μας 24  μαχητικά F-35, συν 24 γαλλικά Rafale που ήδη αποκτούμε σταδιακά από τη Γαλλία συν 83 αναβαθμισμένα F-16 από το 2027, τότε αποκτούμε ξεκάθαρη υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου έναντι της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα υπερέχει όχι μόνο ποιοτικά αλλά και αριθμητικά καθώς θα διαθέτει συνολικά 281 μαχητικά, έναντι 273 της Τουρκίας – εάν δεν εξοπλιστεί περαιτέρω.

Το F-35 αναμένεται να κυριαρχήσει στις χώρες του δυτικού κόσμου που συμμαχούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα 40 με 50 χρόνια, καθώς διαθέτει low signature, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλή ανιχνευσιμότητα από τον αντίπαλο καθώς τα όπλα του είναι ενσωματωμένα στο εσωτερικό του μαχητικού, ενώ είναι διαλειτουργικά τόσο με τα F-16 όσο και με τα Rafale.

Δείτε βίντεο με τις ικανότητες των F-35:

Οι εκπληκτικές δυνατότητες των F-35

Ας δούμε αναλυτικότερα τις δυνατότητες που έχουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35, τουλάχιστον όσες είναι ανακοινώσιμες.

Μεταξύ άλλων διαθέτουν:

  • VLO Stealth: Είναι αυτό που πρωτοαναφέραμε. Καθίσταται αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ που το βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους.
  • Weapons Capacity: Φέρει κρυμμένα όπλα εσωτερικά ή εξωτερικά σε περιβάλλον που το επιτρέπει, με συνολική δύναμη άνω των 18.000 λιβρών.
  • Supersonic Speed and Extended Range: Φέρει τον ισχυρότερο κινητήρα μαχητικών στον κόσμο, τον Pratt & Whitney F135 που επιτρέπει στο μαχητικό να αναπτύσσει ταχύτητα υπερηχητική ταχύτητα 1,6 Mach (1.960 χιλιόμετρα την ώρα).
  • Sensor Fusion: Έχει τη δυνατότητα να βλέπει παντού. Μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά, γενικότερα σε 360 μοίρες γύρω από το κέλυφός του χάρις στην προηγμένη σύντηξη που δημιουργούν μια ενιαία ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου της μάχης, ενισχύοντας την επίγνωση του πεδίου της μάχης συνολικά, την φονικότητα του μαχητικού και βέβαια τη δυνατότητα επιβίωσης έναντι υπέρτερων αντιπάλων.
  • Network Enabled Ops: Συλλέγει πληροφορίες από το πεδίο της μάχης και τις διανέμει σε όλα τα υπόλοιπα επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα. Επί της ουσίας μοιράζει την επιχειρησιακή εικόνα ώστε να υπάρχει συντονισμός με τα πολεμικά πλοία που βάλλουν κατά του αντιπάλου, με τα υπόλοιπα μαχητικά της μοίρας και με τον στρατό ξηράς.
  • Electronic Warfare System: Θεωρείται το ιδανικό μαχητικό για έναν ηλεκτρονικό πόλεμο Το μαχητικό υπερόπλο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες όχι μόνο εντοπισμού και συνεχούς παρακολούθησης των εχθρικών δυνάμεων αλλά και εμπλοκής του ραντάρ τους προκειμένου να διακοπεί η οποιαδήποτε επίθεση.
  • Προηγμένη σουίτα αισθητήρων: Κανένα άλλο μαχητικό μέχρι σήμερα δεν διαθέτει τόσο σύγχρονη σουίτα, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Active Electronically Scanned Arrays (AESA), του ηλεκτροπτικού συστήματος Distributed Aperture System (DAS) που αποτελείται από έξι υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες τοποθετημένους περιμετρικά στην άτρακτο του, έτσι ώστε να παράγουν και να παρέχουν στον πιλότο σφαιρική κάλυψη για τον εντοπισμό και την ανίχνευση βλημάτων και αεροσκαφών, του Electro Optical Targeting System (EOTS) και του Helmet Mounted Display System που προβάλει πληροφορίες στην κάσκα του πιλότου.
Ο οπλισμός του

Το μονοκινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς μπορεί να φέρει μια ευρεία γκάμα όπλων. Καταρχάς υποστηρίζει περιστροφικά πεντάκαννα πυροβόλα των 25 mm, πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM, AIM-9X Sidewinder, AIM-132 ASRAAM και MBDA Meteor, πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-88G AARGM-ER, AGM-158 JASSM, SPEAR 3, πυραύλους αέρος – εδάφος κατά πλοίων και πλειάδα βομβών καθοδηγούμενων με λέιζερ, ακόμη και πυρηνικές.

Οι υποεκδόσεις

Το συγκεκριμένο μαχητικό δημιουργήθηκε από την πολεμική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν προέκυψε η ανάγκη αντικατάστασης ενός αριθμού διαφορετικών μαχητικών αεροσκαφών με έναν μόνο τύπο. Γι’ αυτό το λόγο το αεροσκάφος έχει τρεις υποεκδόσεις:

  • Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης
  • Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης
  • Και την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα

Δείτε βίντεο από επιδείξεις των F-35:

Οι πτητικές επιδόσεις

Από πλευράς πτητικών επιδόσεων, τα F-35 η αλήθεια είναι ότι υστερούν σε σχέση με άλλα μαχητικά, καθώς πέραν της ταχύτητας των 1,6 Mach που μπορεί να αναπτύξει, η αυτονομία του ανέρχεται στα 2.200 χιλιόμετρα, η εμβέλεια μάχης στα 1.239 χιλιόμετρα και το ανώτατο όριο που μπορεί να πετάξει, τα 50.000 πόδια (15.000 μέτρα). Ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο» αντισταθμίζει τις προαναφερθείσες επιπτώσεις.

Πόσο κοστίζει η αγορά του;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου αεροσκάφους ανέρχεται στα 82,4 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 76,8 εκατομμύρια ευρώ) το ένα, όσον αφορά την έκδοση F-35A που μας ενδιαφέρει (συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης).

Η έκδοση F-35B (σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης) τιμάται στα 108 εκατομμύρια δολάρια (100,6 εκατομμύρια ευρώ) και η έκδοση F-35C, (για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα) στα 103,1 εκατομμύρια δολάρια (96,1 εκατομμύρια ευρώ). Άρα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα 24 αεροσκάφη που επιθυμούμε να πάρουμε θα κοστίσουν περίπου 1,85 δις ευρώ. Εννοείται πως μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για το κόστος απόκτησης του αεροσκάφους, χωρίς τον οπλισμό του. Μαζί με αυτόν θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως απαιτείται επίσης η δημιουργία υποδομών υποστήριξης και ασφάλειας με την Ανδραβίδα να θεωρείται η επικρατέστερη βάση τους.

Όσον αφορά το κόστος χρήσης, κυμαίνεται γύρω στα 15.000 δολάρια (13.890 ευρώ) ανά ώρα πτήσης.

Πότε θα τα παραλάβει η Ελλάδα;

Η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών F-35 είναι αρκετά πιο χρονοβόρα σε σχέση με την αγορά των γαλλικών Rafale που ξεκίνησε να παραλαμβάνει η χώρα μας. Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τα πρώτα αμερικανικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία μας το 2028 και θα μπορούσαν να έρχονται έξι κάθε χρόνο, ώστε η ενσωμάτωση να ολοκληρωθεί το 2031 εάν μιλάμε για συνολικά 24 μαχητικά.

Ήδη ήρθαν στην Αθήνα ομάδα Αμερικανών από το ISF Programme Office προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες του υπό διαπραγμάτευση συμβολαίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) που μετά την έγκρισή της από τις νομοθετικές αρχές των ΗΠΑ, θα μετατραπεί σε δεσμευτική επιστολή (Letter of Acceptance) που θα ορίζει τις ανώτατες τιμές πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Δείτε βίντεο με τα αμερικανικά F-35:




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ