ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εύσημα στον Ηλία Ξηρουχάκη από τον Γιάννη Στουρνάρα για Τράπεζα Πειραιώς

«Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ως διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προσέφερε σωστές υπηρεσίες και εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον».
Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση της η ιστοσελίδα bankingnews.gr και συνεχίζει: «Όχι αυτό δεν είναι κείμενο δημοσίων σχέσεων και όχι από εμάς που έχουμε αναδείξει και επικρίνει όσο κανείς το εγκληματικό λάθος της μεθοδολογίας των 3 ανακεφαλαιοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες…
Μπήκαν 54 δισ. στις τράπεζες -από το 2012- και το κράτος θα πάρει πίσω 4 δισεκ. αλλά αυτό ούτε μπορούσε να το αλλάξει ο κ. Ξηρουχάκης ως ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ούτε μπορούσε να αντιστρέψει το παρελθόν.
Το παρελθόν ήταν γεμάτο από λάθη και συνδυάστηκε από λάθη του ΤΧΣ και ακόμη μεγαλύτερα λάθη του ελληνικού κράτους.

Ο κ. Ξηρουχάκης στην βάρδια του, για να το εκλαϊκεύσουμε λίγο, έβαλε 352 εκατ. στην Πειραιώς στην τιμή των 1,15 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου και πήρε 1,35 δισ. ευρώ στα 4 ευρώ, απόρροια και της επιτυχημένης διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου στην Τράπεζα Πειραιώς, για να αποδίδουμε και την πραγματικότητα. Ο κ. Μεγάλου σημείωσε επιτυχία στην Πειραιώς είναι αλήθεια.

Το placement της Πειραιώς αφορούσε το 27% των μετοχών ή 338 εκατ μετοχές που πουλήθηκαν στα 4 ευρώ ή 1,35 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς με 6,4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία 5,2 δισεκ. ευρώ αποτιμάται P/BV 0,82 όταν πριν λίγα χρόνια είχε αποτίμηση 0,20…
Οι προσφορές αυτές που ισχύουν έφθασαν τα 10 δισεκ. (συνολικές 13,5 δισ) που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (10 δισ 1,35 δισ =7,5 φορές υπερκάλυψη)
Στην βάρδια του ο κ. Ξηρουχάκης λοιπόν έβγαλε 1 δισεκ. ευρώ κέρδος για τα δημόσια ταμεία και αυτό σίγουρα πρέπει να του πιστωθεί ως επιτυχία.
Ο κ. Ξηρουχάκης ως διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είχε ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την εξουσία, ούτε το νομικό πλαίσιο να αλλάξει το παρελθόν…

Ωστόσο, εάν αξιολογήσουμε την επίδοση του Ξηρουχάκη στην Πειραιώς ήταν εκπληκτικά επιτυχής για ότι έπραξε και όχι για ότι παρέλαβε.
Με το placement η Πειραιώς αυξάνει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών άρα και την εμπορευσιμότητα.
Το 27% της Πειραιώς θα διατεθεί σε ευρεία διασπορά, ενώ ο Paulson θα κρατήσει το 18,62% θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς μαζί με τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…9,84 δισεκ. funding gap κάλυψη χρηματοδοτικού κενού.

Εύσημα Στουρνάρα

Ως μεγάλη επιτυχία που αντανακλά κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας και ειδικότερα στον κ. Ηλία Ξηρουχάκη (Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ) και τους συνεργάτες του, καθώς και στον κ. Χρήστο Μεγάλου (Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Τράπεζα Πειραιώς) και τους συνεργάτες του», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ