ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τα Χριστούγεννα της τρομοκρατίας – Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA από τη 17 Νοέμβρη

Στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, ο σταθμάρχης της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς επέστρεφε στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό έπειτα από βραδινή έξοδο, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία-Χριστιάνα. Ήταν 10.30, το βράδυ. Δεν είχαν προλάβει να μπουν στο σπίτι τους, όταν μπροστά τους σταμάτησε ένα πράσινο αυτοκίνητο, μάρκας Σίμκα. Κατέβηκαν τρεις κουκουλοφόροι άντρες. Προχώρησαν κατευθείαν προς τον σταθμάρχη, παραμερίζοντας τη σύζυγό του. Ένας εξ αυτών πυροβόλησε τρεις φορές τον Ρίτσαρντ Γουέλς, με πιστόλι Κολτ 45. Αμέσως μετά, οι τρεις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Δεν πείραξαν καθόλου τη Μαρία-Χριστιάνα Γουέλς, η οποία έμεινε αποσβολωμένη να κοιτάει το πτώμα του συζύγου της. Η παρθενική επιχείρηση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» μόλις είχε ολοκληρωθεί….

Η προκήρυξη
Η «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» έστειλε την επόμενη μέρα προκήρυξη στις εφημερίδες, η οποία με εισαγγελική απόφαση απαγορεύθηκε να δημοσιευθεί. H προκήρυξη ανέφερε: «Σε πρόσφατο λόγο του ο Φορντ δήλωσε τελείως κυνικά ότι οι Αμερικανοί δεν θα διστάζουν να επεμβαίνουν ανοιχτά στο εσωτερικό των άλλων όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο Κίσινγκερ. (…) Αλλά αρκετά. Φτάνει πια. Πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράκτορές τους ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αγέλη από πρόβατα. (…) Η κυβέρνηση κοροϊδεύει. Η Βουλή φλυαρεί χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα κόμματα, συμμετέχοντας στον γενικό εμπαιγμό, συναγωνίζονται σε πλατωνικές δηλώσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Και η Δικαιοσύνη κάνει τον άθλο, στη δίκη της 21ης Απρίλη, να μην αναφέρει το όνομα του δεύτερου ενόχου, της CIA και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. (…)

Έτσι αποφασίζουμε να εκτελέσουμε υποδειγματικά τον αρχιπράκτορα της CIA, αρχηγό του κλιμακίου της στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς. (…) Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ως αρχηγός είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας». Οι αρχές δεν πήραν πολύ σοβαρά την προκήρυξη της, τότε άγνωστης, οργάνωσης. Θεώρησαν ότι ήταν μία φάρσα από ταραχοποιά στοιχεία. Άλλοι έλεγαν ότι ακροαριστερές και οι ακροδεξιές οργανώσεις προσπαθούσαν να «ρίξουν λάσπη» η μία στην άλλη, διοχετεύοντας ψεύτικα αρχεία στα ΜΜΕ. Δύο μέρες αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου, η οργάνωση έστειλε και δεύτερη προκήρυξη. Ούτε αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ήταν αρχηγός της CIA», ανέφερε. «Σαν τέτοιος ήταν συνυπεύθυνος μαζί με άλλους επαγγελματίες πράκτορες που δρουν στο έδαφός μας για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη χώρα μας. Απόφασή μας ήταν να εκτελεστεί ο αρχηγός και μόνο αυτός»

Ο Ζαν-Π0λ Σαρτρ και η 17 Νοέμβρη…

Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ βρέθηκε, άθελα του, μπλεγμένος με την επιχείρηση της 17 Νοέμβρη. Λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του Γουέλς, άγνωστη γυναίκα, του παρέδωσε ένα κλειστό φάκελο. Μέσα βρισκόταν η τρίτη προκήρυξη της οργάνωσης. Από τα χέρια του Σαρτρ πέρασε στα χέρια του διευθυντή της εφημερίδας «Liberation», Ζορζ Ζιλί. Ούτε οι Γάλλοι πήραν στα σοβαρά την τρομοκρατική οργάνωση. Για να τη δημοσιεύσουν χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος και να δολοφονηθεί από μέλη της 17 Νοέμβρη, ο αρχιβασανιστής Ευάγγελος Μάλλιος.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1976, η «Liberation» δημοσίευσε την προκήρυξη η οποία περιέγραφε βήμα προς βήμα τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς. Τότε αναδημοσιεύτηκε και από τις ελληνικές εφημερίδες. Προκήρυξη με τη σφραγίδα της 17 Νοέμβρη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι φήμες οργίαζαν στην Ελλάδα. Τα επικρατέστερα σενάρια περιέγραφαν κάποιο κλεφτοπόλεμο μεταξύ FBI και CIA και ότι ο Γουέλς ήταν ένας διπλός πράκτορας, που έπρεπε να εκτελεστεί.

Ποιος κατέδωσε τον Γουέλς στη 17 Νοέμβρη;

Πριν έρθει στην Ελλάδα, ο Ρίτσαρντ Γουέλς ήταν σταθμάρχης της CIA στο Περού. Το όνομά και η ιδιότητά του είχαν αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 1975 από την αμερικάνικη επιθεώρηση «Counter Spy». Ο Γουέλς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Λατινική Αμερική έπειτα από κατηγορίες ότι οργάνωσε την αντικυβερνητική εξέγερση που οδήγησε στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Λίμα, στις 5 Φεβρουαρίου 1975. Η δράση του Γουέλς ήταν πλούσια. Την περίοδο 1966-67 βρέθηκε στη Γουατεμάλα, όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα της CIA.

Τον Νοέμβριο του 1975, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, το όνομά του είχε δημοσιευτεί στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Athens News», σε κατάλογο με τα στελέχη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αθήνα. Η CIA θεώρησε υπεύθυνο για τη δολοφονία του Γουέλς το περιοδικό «Counter Spy», το οποίο είχε πρωτοδημοσιεύσει το όνομά του. Νέα έγγραφα, όμως, που δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks, δείχνουν πως οι Αμερικάνοι υποψιάζονταν ότι κάποιος «εκ των έσω» διέρρευσε το όνομα του σταθμάρχη στις ελληνικές εφημερίδες.

Από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν κανένας δεν έχει την ηλικία που να δικαιολογεί τη συμμετοχή του στην ενέργεια, εκτός από τον Αλέκο Γιωτόπουλο και κάποια πρόσωπα που συστηματικά κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ποτέ η ενοχή τους….

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ