Νομός Χανίων

Τα Χανιά καλωσορίζουν τη βιώσιμη μόδα – Αγόρασαν μεταχειρισμένα ρούχα και στήριξαν τον σύλλογο «Ορίζοντας»

Ένα παζάρι ρούχων για καλό σκοπό διοργανώθηκε σήμερα Κυριακή 27 Νοεμβρίου από την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων η οποία ολοκληρώνοντας τις δράσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, επέλεξε να στηρίξει τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης Καρκινοπαθών «Ορίζοντας», προωθώντας ταυτόχρονα το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης. Πολίτες που ανταποκρίθηκαν αγόρασαν ρούχα και παπούτσια και συνεισέφεραν στο σπουδαίο κοινωνικό έργο του Ορίζοντα.

Η δράση, με τίτλο «Τα Χανιά καλωσορίζουν τη βιώσιμη μόδα» πραγματοποιήθηκε στην οδό Τσουδερών έξω από τον χώρο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς του Συλλόγου. Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης που μαζί με στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ βρέθηκε στο σημείο, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας υπογραμμίζοντας πως «στόχος είναι αυτά τα προϊόντα να μην καταλήξουν σε χωματερές ως επιπλέον απόβλητα, αλλά από τη στιγμή που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, να μπορέσουν να περάσουν στα χέρια άλλων πολιτών».

Η κ. Λιάνα Ρεράκη, σύμβουλος δημόσιας εικόνας, προωθώντας το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης ειδών ρουχισμού και υπόδησης, σημείωσε ότι «η περίοδος που διανύουμε ,μια περίοδος οικονομικής κρίσης, ανακατατάξεων και ανασφάλειας, είναι η κατάλληλη για να εντάξουμε τη βιώσιμη μόδα στις ζωές μας. Τι είναι η βιώσιμη μόδα; Μια μόδα που δεν θα εκλείψει, δε θα χαθεί, θα έχει διάρκεια στο χρόνο, άρα θα είναι διαχρονική». Πρόκειται για ένα κίνημα που έχει ανθίσει στο εξωτερικό, επηρεάζοντας ακόμη και κορυφαίους σχεδιαστές και οίκους μόδας και το οποίο αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές και στην Ελλάδα.

Σε ετήσια βάση, συγκεντρώνονται περισσότεροι από σαράντα τόνοι απόβλητα, τα οποία, αν δεν υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία συλλογής, θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα, στον χώρο Υγειονομικής Ταφής. Όπως είπε στη Νέα Κρήτη ο κ. Κώστας Πατεράκης, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, «ο τομέας αυτός της κλωστοϋφαντουργίας και των αποβλήτων της, είναι ο τέταρτος μετά τα τρόφιμα, τις μετακινήσεις και τις κατασκευές με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον σε σχέση με τις αέριες εκπομπές που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αλήθεια είναι ότι από μέρους μας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια από το 2017 με την τοποθέτηση των κόκκινων κάδων».

Εδώ και πέντε χρόνια στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και λευκών ειδών που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, συλλέγονται είδη τα οποία οδηγούνται για περεταίρω διαλογή , πολλά επαναχρησιμοποιούνται, άλλα ανακυκλώνονται και τα μη αξιοποιήσιμα καταλήγουν σε βιομηχανίες ως προϊόντα καθαρισμού. Ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Μιχάλης Τσουπάκης τόνισε πως «σκοπός είναι να επισημάνουμε μέσα από αυτές τις δράσεις τους τρόπους με τους οποίους εμείς οι πολίτες μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε. Είμαστε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία ,παράγουμε πολλά απορρίμματα».

Στόχος της ΔΕΔΙΣΑ είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού στην πρόληψη παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων. Σε σύντομο χρόνο αναμένεται να οργανωθούν αντίστοιχες δράσεις με άλλα είδη, όπως είναι τα παιχνίδια.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ