Γεύση - Ψυχαγωγία

Συνταγή: Σµέρνα πηχτή

Υλικά: 1 σμέρνα 2 κιλών περίπου, μισό πακετάκι ζαφορά (0,13 γραμμαρίων) ή 3-4 στημόνες, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, χυμός από δύο λεμόνια, 3 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο, μισό κουταλάκι θρούμπι, αλάτι, πιπέρι λευκό.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το ψάρι, το πλένουμε, το κόβουμε σε κοµµάτια, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε µία κατσαρόλα να βράσει µε 8 ποτήρια νερό, το ελαιόλαδο και το κρεµµύδι.
Το βράζουμε για 15 λεπτά, περίπου, σε δυνατή φωτιά µε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Αφαιρούµε τον λευκό αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τραβάμε µε τρυπητή κουτάλα έξω το ψάρι και περνάµε από λεπτό τρυπητό τον ζωμό.
Βγάζουμε τα κόκαλα από το ψάρι πολύ προσεκτικά και το βάζουμε ξανά μέσα στον ζωµό του. Προσθέτουµε το θρούµπι, το πιπέρι, τον χυμό των λεμονιών, τη ζαφορά τριµµένη ελαφρά και λίγο αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Βράζουμε ξανά το µείγµα σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, µέχρι να μείνει η µισή από την αρχική ποσότητα. Αδειάζουμε το µείγµα σε βαθιά πιάτα και βάζουμε την πηχτή στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου πριν τη σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία…





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ