Γεύση - Ψυχαγωγία

Συνταγή: Κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Υλικά για τη γέμιση: 1 κιλό κολοκύθια, 1 ξερό κρεμμύδι, μισό ματσάκι μαϊντανό, μισό ματσάκι δυόσμο, 150 γραμμάρια φέτα ή ξινομυζηθρα , 150 γραμμάρια ξυσμένη γραβιέρα /ανθότυρο, 100 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη, 2 αυγά, 20ml ελαιόλαδο, μισό κουταλάκι κύμινο, αλάτι, πιπέρι. Υλικά για τη ζύμη: 150ml ελαιόλαδο, 150ml γάλα, μισό κουταλάκι αλάτι, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ, 500 γραμμάρια αλεύρι.

Εκτέλεση: Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη και αλατίζουμε, αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και ρίχνουμε σταδιακά στα υγρά. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη.

Πιέζουμε με τα χέρια μας τα κολοκύθια να φύγουν όσο περισσότερα υγρά και μεταφέρουν σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ξυσμένο, το μαϊντανό, το δυόσμο ψιλοκομμένο και τα μπαχαρικά. Θρυμματίζουμε τη φέτα και ρίχνουμε τη γραβιέρα. Χτυπάμε σε αυγά και προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά με το χέρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και με τη βοήθεια πλαστή ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψί ώστε να καλύψει τα τοιχώματα και να φτιάνουμε στο τέλος το κόθρο. Τοποθετούμε το φύλλο σε ταψάκι αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε με ένα κουτάλι . Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και βάζουμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε τη ζύμη στα πλαϊνά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ή αλείφουμε με ένα αυγό και κόβουμε τη πίτα μας. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για μια ώρα.
Καλή επιτυχία!!!





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ