Στην Κρήτη το κάνουν γλυκό και με πολλά αρώματα, ενώ υπάρχουν πολλές συνταγές και πάρα πολλά σχέδια ανάλογα με την κάθε περιοχή. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κωστή Κωστάκη, την Ιεράπετρα, έπλαθαν και τα χεράκια και τα ποδαράκια του Χριστού – τώρα πια, βέβαια, κάνουν ένα στρογγυλό ψωμί και πάνω έναν σταυρό, με καρύδια ολόκληρα στις άκρες του.
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Υλικά
Τεμάχια: για 2 χριστόψωμα 28 εκ.
Διαδικασία
- Για Χριστόψωμο αρωματικό, ξεκινάμε και διαλύουμε τη μαγιά στα 350 ml νερό (να είναι χλιαρό, όχι ζεστό).
- Προσθέτουμε 200 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι. Σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε κατά μέρος να φουσκώσει, για περίπου 40 λεπτά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, τον χυμό, την τσικουδιά και ανακατεύουμε καλά. Εκεί ρίχνουμε το προζύμι μαγιάς και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη μισή ποσότητα από το αλεύρι που μας έμεινε, μέχρι να κάνουμε έναν σφιχτό χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά, σε ζεστό περιβάλλον, για δύο ώρες.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά (μπαχαρικά και μυρωδικά, εκτός από τα σουσάμια και το ζαχαρόνερο) μέχρι να κάνουμε ένα λείο, εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει (σκεπασμένο) και να διπλασιαστεί για περίπου 2 ώρες.
- Κόβουμε 4 μικρά ζυμαράκια σε μέγεθος καρυδιού για να σχηματίσουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια του ψωμιού και μοιράζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπάλα, τις σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια πατάμε κάθε μπάλα με έναν πλάστη να απλώσουν λίγο και τις βάζουμε σε στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 28 εκ., στρωμένα με λαδόκολλα ή λαδωμένα.
- Πλάθουμε μακρόστενα κορδόνια τα μικρά ζυμαράκια και σχηματίζουμε από έναν σταυρό πάνω σε κάθε χριστόψωμο. Παραχώνουμε και τα καρύδια, ένα σε κάθε άκρη και από ένα στη μέση του κάθε σταυρού.
- Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή έως μία ώρα, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 1 ώρα.
- Όταν βγάλουμε τα χριστόψωμα, τα αλείφουμε με ζαχαρόνερο, για επιπλέον γεύση και για να κάνει μια κρούστα.























