ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και η… πόρτα στους “γενίτσαρους”

Με έντονο αντι-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αντι-Ν.Δ. κλίμα έκλεισε τις εργασίες του χθες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη δευτερολογία του να κλείνει την πόρτα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και σε όσους εγκατέλειψαν το κόμμα για να συμπορευτούν είτε με τον Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Εκπτώσεις στις αξίες μας δεν θα γίνουν», είπε κάνοντας λόγο για «γενίτσαρους που εγκατέλειψαν το κόμμα για μια καρέκλα εξουσίας», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες κάλεσε όσους απομακρύνθηκαν από λανθασμένες συμπεριφορές στελεχών «να επανέλθουν, για να χτίσουμε μαζί την επόμενη μέρα της παράταξης».

«Η προσπάθειά μας δεν κοιτάζει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για νίκη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Ουδείς ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προσδιορίζει τι σημαίνει νίκη στις εκλογές. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι κοντά στο στόχο του διπλασιασμού των εκλογικών του ποσοστών, για τον οποίο -όπως είπε- δίνει όλες του τις δυνάμεις.

Γενικότερα, το Συνέδριο εξέπεμψε κλίμα ενότητας, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο αρχηγό, υπήρξε όμως στην ατμόσφαιρα και αίσθηση επιφυλακτικότητας και επιτήρησης. Με τον Κ. Σημίτη να μιλά για «δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας εγχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών», τον Γ. Παπανδρέου να λέει ότι «το στοίχημα δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό» και τον Ευ. Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι «η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, ενδέχεται να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό».

«Φωνή της κοινωνίας»
«Δεν πρέπει αυτό που έγινε τρεις μέρες εδώ να είναι η ηχώ του δωματίου. Πρέπει να γίνει η φωνή της κοινωνίας. Να δείξουμε ότι αλλάζουμε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του, αφήνοντας εκατέρωθεν αιχμές.

«Είμαστε απέναντι σε αυτούς που προτείνουν προοδευτικά μέτωπα κι είπαν πώς κέρδισαν την κυβέρνηση κι όχι την εξουσία», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, απορρίπτοντας τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε απέναντι σ’ όσους προτείνουν Μέτωπο Λογικής, όμως συνεχίζουν να στηρίζουν το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία», είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. «Εδώ είναι ο προοδευτικός λόγος», σημείωσε απευθυνόμενος στους σύνεδρους, με το βλέμμα τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς τη Συγγρού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ