ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη και Αλ Σίσι στην Αίγυπτο, με το βλέμμα… στην Κρήτη – Στο επίκεντρο το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Το πολύ καλό κλίμα που διέπει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου (με την ελληνική πλευρά βεβαίως να έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της και στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις, που δείχνουν να αναθερμαίνονται τελευταία), αλλά και την εις βάθος στρατηγική τους συνεργασία, επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση (Πέμπτη 03 Αυγούστου) στο Ελ-Αλαμέιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.

mitsotakis

Οι δύο ηγέτες, που έχουν σταθερά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, συζήτησαν από κοντά για μια γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και το Μεταναστευτικό, ενώ συμφώνησαν στις αρχές του 2024 να γίνει όλη η προετοιμασία, ώστε να γίνει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο το καλώδιο

Στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το ενεργειακό σκηνικό. Στο επίκεντρο βρέθηκε, μάλιστα, η προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, όπου προβάδισμα φαίνεται να έχει το πρότζεκτ Gregy (πρότζεκ που έχει θέσει σε εκκίνηση ο Όμιλος Κοπελούζου και σε α’ τουλάχιστον σχεδιαστική φάση δεν έχει ως βασικό κόμβο του την Κρήτη), αντίθετα με το έτερο πρότζεκτ Greece-Africa Interconnector (που προωθεί η εταιρεία Eunice), που προβλέπει τη διασύνδεση της περιοχής Mersa Matruh της Αιγύπτου με τον Αθερινόλακκο στη Σητεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως και ο πρωθυπουργός έκανε στις δηλώσεις του ειδική μνεία στο θέμα της προωθούμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για σχέδιο που τυγχάνει στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν στο εργατικό δυναμικό, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τη βοήθεια που παρείχε η χώρα του στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, αλλά και από αιγυπτιακής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας και ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που δείχνει και την έμφαση που δίνεται στον τομέα της ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι, αν και σύντομη, η επίσκεψη ήταν πολύ αποδοτική, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώθηκε το στρατηγικό βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι προφανές ότι, σε 2η ανάγνωση, η συνάντηση είχε και μια γενικότερη συμβολική, πολιτική, επικοινωνιακή χροιά, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να επιβεβαιώσει την ελληνο-αιγυπτιακή ενεργειακή συμμαχία σε όλα τα μέτωπα, στον απόηχο της αναθέρμανσης που καταγράφεται εσχάτως ως προς τις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Θυμίζουμε απλώς ότι με την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, που ήταν “παγωμένες” για πολλά χρόνια, ενώ είχε κανονιστεί και επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Άγκυρα για τα τέλη Ιουλίου, που τελικά ακυρώθηκε…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε, ωστόσο, να δώσει επισήμως οποιαδήποτε τέτοια διάσταση ή συσχέτιση μεταξύ των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με σχέσεις της μίας ή άλλης χώρας με άλλα γειτονικά κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιθέτως υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς και σε εξαιρετικό επίπεδο και δεν αυτοπροσδιορίζονται από τις σχέσεις με άλλες χώρες.

«Οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, που τόνισε: «Όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο Σίσι έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας, αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είχαμε την ευκαιρία επίσης να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν τη σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον Θεόδωρο ο πρωθυπουργός

Θερμή υποδοχή από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο πρωθυπουργός, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν, επισκέφτηκε το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Τον υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, αλλά και εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, ενώ ακολούθησε τρισάγιο.

«Βέβαια, με την ευκαιρία της επίσκεψης, ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ