ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Στους δρόμους η χώρα για το νομοσχέδιο που συζητούν σήμερα στη Βουλή – Οι συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Στους “δρόμους” βγαίνει ξανά η Ελλάδα σήμερα, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν “παρόντες” και ενεργοί απέναντι στις εξελίξεις του εργασιακού νομοσχεδίου. «Ο αγώνας συνεχίζεται», λένε η ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία και οι άνθρωποι κάθε κλάδου, καθώς η σημερινή διαμαρτυρία έρχεται μόλις 13 μέρες από την προηγούμενη.

Την ίδια στιγμή, συζητείται στην Ελληνική Βουλή το νέο νομοσχέδιο, που προτείνει τη δυνατότητα ο εργάσιμος χρόνος να επεκταθεί σε 13 ώρες ημερησίως. Η κατάσταση είναι πλέον γνωστή, τα πνεύματα επιεικώς τεταμένα, ενώ παρότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι σχεδόν σίγουρο, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο «δε θα περάσει στην πράξη».

Σήμερα διεξάγονται διαδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, αλλά και της Κρήτης, με τη συντριπτική πλειοψηφία σωματείων και συλλόγων να δηλώνουν ενεργά τη συμμετοχή τους.

Από το Ηράκλειο, ο “παλμός” της διαμαρτυρίας θα ακουστεί στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί και την ίδια στιγμή θα αρχίζει η κινητοποίηση από τη Δημοτική Αγορά των Χανίων. Στο Ρέθυμνο, θα διεξαχθεί στις 10:30 π.μ. μπροστά από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου και στο Λασίθι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μπροστά στα τρία νοσοκομεία του νομού, στις 12:30 μ.μ. 

Εκτός από την εξαιρετικά τεταμένη γενικότερη κατάσταση σε σχέση με το νομοσχέδιο, το οποίο έχει φέρει κλιμακούμενες αντιδράσεις, που περιγράφουν έναν «εργασιακό μεσαίωνα», σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το νομοσχέδιο έφερε και άλλη μία “απροσδόκητη πόλωση”, αυτή τη φορά βέβαια μέσα από το “μέτωπο” των εργαζομένων. Μπορεί η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) να έβγαλε επίσημο κάλεσμα πριν από λίγες μέρες για τις σημερινές κινητοποιήσεις, όμως αυτή τη φορά δεν την ακολούθησε η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας) με αντίστοιχη ανακοίνωση.

Διαμαρτυρία χωρίς την ώθηση της ΓΣΕΕ;

Μεγάλο λοιπόν το ερώτημα: Πώς γίνεται μία διαμαρτυρία χωρίς τη ΓΣΕΕ; Στην πραγματικότητα, αυτή η “απουσία” της Συνομοσπονδίας αφήνει πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση, όμως δεν εμπόδισε πολλά από τα σωματεία εργαζομένων να “βγουν” κι αυτά στον δρόμο με 35 Εργατικά Κέντρα συνολικά της ΓΣΕΕ να δίνουν το “παρών” σήμερα στη διαμαρτυρία, 15 Ομοσπονδίες και δεκάδες σωματεία να τα ακολουθούν.

Μάλιστα, μιλώντας με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Νίκο Κοκολάκη, ένα σωματείο που μεν εντάσσεται στη ΓΣΕΕ, αλλά θα βρίσκεται σήμερα στη διαμαρτυρία, το neakriti.gr επιβεβαίωσε πως δεν μπήκε τίποτα εμπόδιο σε ανάλογα σωματεία: «Η Συνομοσπονδία το άφησε στη δική μας βούληση, για να αντιδράσουμε ανάλογα. Εμείς βγάλαμε και ανάλογη ανακοίνωση, όπου ωθούμε κάθε εργαζόμενο και τους δικούς μας να έρθουν αντίθετα με αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο».

Αυτή η κίνηση, βέβαια, δε σταμάτησε εκεί, αλλά έφερε πολλές αντιδράσεις: η απουσία των Εργατικών Κέντρων έγινε αισθητή, με τη “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου να καταγγέλλει την απουσία του φορέα από τη διαμαρτυρία. Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου και Λασιθίου απουσιάζουν σήμερα από την απεργία. Σε ανάλογη ανακοίνωση σχολιάζουν κάνοντας λόγο για «απεργοσπασία» εις βάρος της ΓΣΕΕ: «Είναι τέτοια η υποταγή της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που δεν τόλμησαν να μετακινηθούν από τη γραμμή απεργοσπασίας της ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν άλλη μια μαύρη σελίδα στη συνδικαλιστική τους δράση! Άλλη μια μέρα που σηκώνουν στην πλάτη τους την κυβέρνηση της Ν.Δ. Να λοιπόν ποιοι βάζουν πλάτη σε κυβέρνηση και εργοδοσία για να περάσουν όλα αυτά τα αντεργατικά τερατουργήματα των τελευταίων χρόνων», γράφουν χαρακτηριστικά.

Ηχηρό μήνυμα από τους εργαζόμενους για το 13ωρο

Είτε από την ΑΔΕΔΥ, είτε από τη ΓΣΕΕ, ένα φαίνεται να είναι το πάγιο σύνθημα των εργαζομένων: «Όχι στο 13ωρο». Σε μία συνολική “αντίδραση” της αγανάκτησης των εργαζομένων, η 14η Οκτωβρίου έγινε η μέρα που για ακόμη μία φορά χρειάστηκε να αναφερθούν τα μείζονος σημασίας προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη από τα ελληνικά “εργασιακά”: Μείωση του ωραρίου, το οποίο είναι πλέον επίκαιρο, και κατ’ επέκταση απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στο προσωπικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές, μηδενός εξαιρουμένου.

Μέσα από ανακοίνωσή του, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λασιθίου επαναφέρει τα αιτήματα των εργαζομένων στη συζήτηση: «Δίνουμε συνέχεια στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου, ενάντια στο λεγόμενο “ευέλικτο ωράριο”, που σημαίνει στην πράξη κατάργηση του 8ώρου, διάλυση κάθε έννοιας οικογενειακής και κοινωνικής ζωής και νομιμοποίηση της υπερεκμετάλλευσης. Παραμένουν κυρίαρχα τα αιτήματά μας για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του 13ωρου, απαιτούμε 7ωρο, 5νθήμερο και 35ωρο, τόσο και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Από το Ρέθυμνο, η Ένωση Γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα βρίσκεται κι αυτή με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δρόμο, ενώ καταγγέλλουν το νομοσχέδιο «για συνθήκες εντατικοποίησης και εξουθένωσης των εργαζομένων, αντί για μέτρα βελτίωσης των όρων εργασίας».
Τα σωματεία εργαζομένων του Ηρακλείου με κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και δηλώνουν αποφασισμένοι να το ακυρώσουν στην πράξη, μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

Πηγή: neakriti.gr





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ