ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο Μπέλφαστ το Συνέδριο των Ευρωπαίων Ποινικολόγων – Με τη συμμετοχή του Κισαμίτη Αλέξη Αναγνωστάκη

Στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, στο επίκεντρο των συνεπειών του Brexit, έλαβαν χώρα οι εργασίες του φθινοπωρινού Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association) στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2019.

Το θέμα του Συνεδρίου αφορούσε τις ραγδαίες εξελίξεις το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τις ακόλουθες συνέπειες στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης και της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας της Βόρειας Ιρλανδίας John Larkin QC , υπάρχουν ανησυχίες πως τυχόν άτακτο Brexit αφήνει στον αέρα  Ευρωπαικά Εντάλματα Σύλληψης που έχουν εκδοθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν πρόσωπα που φυγοδικούν στο Ηνωμένο Βασιλειο.

O άνω κίνδυνος αφορά και σημαντικά ελληνικά εντάλματα γι  πρόσωπα που αναζητούν οι ελληνικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο π.χ. η πρώην δικαστικός κατηγορούμενη για το παραδικαστικό Αντωνία Ηλία.

Επίσης, το διαφαινόμενο άτακτο Brexit φέρνει μαζί του φόβους για επανεμφάνιση της βίας και των συγκρούσεων στο ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας, με συνεπακόλουθο κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια.

To Συνέδριο είχε και ελληνική παρουσία με την συμμετοχή του Κισσαμίτη Ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη, ο οποίος, ως εισηγητής ομιλητής, τόνισε την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση Brexit καθώς και την πρωτοφανή  αύξηση ανά την Ευρώπη των διώξεων πολιτικού περιεχομένου με θύματα δικαστές (Πολωνία, Τουρκία κλπ).