ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο χρονοντούλαπο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικά

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real Fm αποκάλυψε ότι μετά και το τέλος της παράταση που δόθηκε έως στις 31 Μαρτίου, θα πάψει να είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται πως μετά την παράταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο μέτρο, θα ισχύσει μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης στο Real Fm, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, «Αυτό βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους. Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι ο ανεμβολίαστος εάν νοσήσει ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου».

Ποιοι θεωρούνται πλήρως ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πού αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πάντως το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρέμεινε και θα συνεχίσει να παραμένει, εν αναμονή του νέου ΦΕΚ με τα μέτρα, υποχρεωτικό τις εξής περιπτώσεις εκτός από τους εργασιακούς χώρους

  • Νοσκομεία και Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα
  • Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας
  • Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ