ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στην Κίσαμο πετάμε φελλούς στο βαρέλι μέχρι να ωριμάσει η… ανάπτυξη! (ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥΝΤΑΚΗ)

Ήμουνα νιος και γέρασα (κυριολεκτικά!). Από πιτσιρικάς, ακούγοντας συζητήσεις μεγαλυτέρων, η απάντηση στην ερώτηση «Πότε επιτέλους θα αναπτυχθεί η Κίσαμος;» ήταν η ίδια, το απόλυτο κλισέ: «Σε 5-10 χρόνια!». Καθώς όμως η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με ευχολόγια ούτε από τον ουρανό ως καιρικό φαινόμενο, πέρασαν κάμποσες δεκαετίες και ακόμη περισσότερες πενταετίες κι ακόμα περιμένουμε. Πέρασαν γενιές και γενιές, άκουσα διάφορους μύθους, όπως για παράδειγμα ότι το Maleme Beach (το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο του Νομού) θα λέγονταν Kissamos Beach, αν ο ιδιοκτήτης του έβρισκε να αγοράσει οικόπεδα στην Κίσαμο. Ουδέν ψευδέστερον τούτου… Απλά κάτι έπρεπε να λέμε για να αυτό-παρηγορούμαστε.

Πίστεψε σοβαρά έστω και ένας ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’70, που για να φτάσεις από τα Χανιά στο Καστέλλι χρειαζόσουν 1,5 ώρα, που οι Κισαμίτικες παραλίες ήταν άγνωστες και ο μόνος λόγος για έρθουν κάποιοι τουρίστες στην Κίσαμο ήταν η επίσκεψη στην Αρχαία Πολυρρήνια, ότι υπήρχε επενδυτής που θα έφτιαχνε ξενοδοχείο εδώ και όχι κοντά στην πόλη των Χανίων και σε παραλιακή περιοχή σαφώς πιο αναπτυγμένη από την δική μας;

Α, ναι… υπήρχαν κι άλλοι λόγοι που δεν αναπτύχθηκε τουριστικά η Κίσαμος. Ο ένας από αυτούς ανακάλυπτε συνωμοσίες και αναφέρονταν σε σαμποτάζ κατά της Κισαμου από όλους τους υπόλοιπους Κρητικούς. Στο να μείνει στο ψυγείο η αναπτυξιακή πορεία της Κισάμου είχε βάλει το χέρι του και ο χατζηπετρής αλλά κι ο μόνιμος ανάδρομος Ερμής. Όλοι… οι πάντες! Εκτός από εμάς βέβαια που δεν κάναμε τίποτα για να προσεγγίσουμε επενδυτές, ακόμη κι όταν η περιοχή μας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των παγκόσμιας φήμης παραλιών της. Ακόμη και τότε, απλά μετρούσαμε τα αυτοκίνητα να έρχονταν στην Κίσαμο το πρωί και να έφευγαν το απογευματάκι. Εμείς συνεχίζαμε το… βιολί μας: “όλοι μας σαμποτάρουν, όλοι είναι εναντίον μας”. Αλήθεια, θα μου εξηγήσει κάποιος κάποτε: αν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές έκαναν αυτά που έπρεπε, δηλαδή δημιουργούσαν στην περιοχή ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, είχαν σχέδιο και όραμα, ποιον είχαν να φοβηθούν; Κανέναν… Ουδείς μπορεί να σε σαμποτάρει αν εσύ ξέρεις τι θέλεις και το διεκδικείς τεκμηριωμένα και με σχέδιο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ