Δήμος Κισάμου Εκδρομές - Ταξίδια ΚΡΗΤΗ

Στην Κίσαμο οι… Πυραμίδες της Κρήτης – Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο

Οι πυραμίδες δεν είναι προνόνομιο μόνο της Αιγύπτου, έχουμε και στην Κρήτη τις δικές μας “πυραμίδες”. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα λοφίσκων, σαν πυραμίδες. Αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται στο όμορφο χωριό Ποταμίδα στην Κίσσαμο Χανίων, κοντά στην κοιλάδα του τυφλού ποταμού.

Οι Κωμόλιθοι ή Κομόλιθοι, όπως λέγονται, είναι λόφοι που αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτούς τους μοναδικούς σχηματισμούς. Πριν από την ανακάλυψη του τσιμέντου, το φυσικό αυτό «κοίτασμα» είχε μεγάλη αξία, καθώς οι κάτοικοι των γύρω χωριών το χρησιμοποιούσαν για τη στεγανοποίηση των ταρατσών. Οι λόφοι είναι εντελώς άγονοι, εκτός από την κορυφή τους που υπάρχουν τούφες βλάστησης. Στην διάρκεια των χρόνων, η διάβρωση από τον άνεμο και το νερό έχουν καταφέρει να σμιλεύσουν τους λόφους σε κωνικό σχήμα, θυμίζοντας έντονα τις γνωστές σε όλους μας πυραμίδες.

Κωμόλιθοι - Οι πυραμίδες της Κρήτης
Κωμόλιθοι – Οι πυραμίδες της Κρήτης

Το τοπίο βρίσκεται περίπου 35 χλμ δυτικά των Χανίων και θυμίζει κάτι από Καππαδοκία ή Αριζόνα. Η εικόνα του είναι τελείως ξένη σε σχέση με τα συνηθισμένα βουνά της χώρας μας.

Κωμόλιθοι - Οι πυραμίδες της Κρήτης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέρος είναι υπολείμμα αρχαίου βυθού, καθώς μέσα στους λόφους έχουν ανακαλυφθεί πολλά θαλάσσια απολιθώματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ανακάλυψαν ότι περιέχουν μεταξύ άλλων σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού. Ολλανδοί ερευνητές που πραγματοποίησαν μελέτες στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι ο σχηματισμός τους χρονολογείται πριν από 7,2 εκ. χρόνια!

Κωμόλιθοι - Οι πυραμίδες της Κρήτης

Τον Ιούνιο του 2016,  η φωτογραφία του Χανιώτη αστροφωτογράφου, Χρήστου Κοτσαύτη, από τους Κωμόλιθους, επιλέχθηκε από τη NASA ως φωτογραφία της ημέρας στην κατηγορία «Earth Science Picture of the Day (EPOD)».
#pressgreeceΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ