Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα Χανιά χτυπά η «καρδιά» του βιβλίου – Άνοιξε η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ

Αναβαθμισμένο, με διεθνή εμβέλεια και με δράσεις που φιλοδοξούν να καλύψουν κάθε πτυχή του βιβλίου, άνοιξε αυλαία το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων που διοργανώνουν ο δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης. Παρουσιάσεις, δρώμενα, λογοτεχνικά εργαστήρια, θα δώσουν τον παλμό της διοργάνωσης που φέτος έχει ως θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική». Το πρόγραμμα, διάρκειας πέντε ημερών, καλύπτει πάνω εβδομήντα θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, με περισσότερους από εκατό είκοσι ομιλητές από δεκαεπτά χώρες.

Στο περιθώριο των εγκαινίων του Φεστιβάλ το βράδυ της Τετάρτης στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε με ενθουσιασμό για το φεστιβάλ που πριν από τρία χρόνια άρχισε δειλά αλλά με προοπτικές και που σήμερα αποτελεί κορυφαίο δρώμενο για το βιβλίο σε επίπεδο χώρας. «Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νέο θεσμό της πόλης και σε κάθε νέα χρονιά αποζητά αυτές τις ημέρες, για να συμμετάσχει στη ζωηρή αυτή λογοτεχνική δραστηριότητα. Φέτος ξεπεράσαμε τον εαυτό μας και μεγαλώσαμε κι άλλο», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων, σε πάνελ γύρω από επίκαιρους θεματικούς άξονες, τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας, όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, έχει σαν σκοπό να αναδειχθεί και αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ σε τόπο συνάντησης των ανθρώπων του βιβλίου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Το φετινό φεστιβάλ βιβλίου επιδιώκει να προσεγγίσει το βιβλίο από όλες τις πιθανές πτυχές του. Εντάσσει εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης, συνδέει τη λογοτεχνία με το θέατρο, ενώνει βιβλιοθήκες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Μανόλης Πιμπλής, «φέτος επιχειρήθηκαν κάποια ανοίγματα και γίνεται μια προσπάθεια να κυκλώσουμε το θέμα βιβλίο από όλες τις πιθανές του πλευρές. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ ζωντανό φεστιβάλ», εκτίμησε. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ βιβλίου Χανίων αναμένεται να παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα έρευνας για την αναγνωστική συμπεριφορά των νέων.

Στην εκδήλωση έναρξης του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων έδωσε μεταξύ άλλων το «παρών» η βουλευτής Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έκανε λόγο για το γεγονός του καλοκαιριού στην πόλη. «Είμαι πολύ περήφανη που τα Χανιά έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μια τέτοια έκθεση κύρους. Άνθρωποι έρχονται από 17 διαφορετικές χώρες και θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους, αλλά το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή των Χανιωτών», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σπουδαιότητα του θεσμού αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής. «Το να βρίσκεσαι εδώ και να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να σου παρουσιάζουν καινούριες οπτικές των πραγμάτων, να σε βγάζουν απ’ την πεπατημένη και να σου ανοίγουν νέους ορίζοντες είναι εξαιρετικό .Καλώ λοιπόν τον κόσμο αυτές τις μέρες να μη χάσει αυτή την ευκαιρία».

Η καρδιά του βιβλίου «χτυπά» αυτές τις μέρες και μέχρι την Κυριακή, στους κεντρικούς χώρους πολιτισμού της πόλης των Χανίων. Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και ο πρωτότυπος, πολυλειτουργικός χώρος, το Κινητό αστικό καθιστικό του Δήμου Χανίων  που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Κατεχάκη, αποτελούν σημεία αναφοράς του 3ου φεστιβάλ βιβλίου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ