Γεύση - Ψυχαγωγία

Squid Game: Συναγερμός στα σχολεία για την τηλεοπτική σειρά

Περισσότερα από 111 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν παρακολουθήσει τη δυστοπική τηλεοπτική σειρά, το «Squid Game» («Το παιχνίδι του καλαμαριού»), τη μεγαλύτερη επιτυχία του Netflix. Τουλάχιστον 22,8 δισεκατομμύρια φορές έχουν προβληθεί μίνι κλιπ της νοτιοκορεατικής επιτυχίας στην πλατφόρμα του TikTok.

Οι αναρτήσεις με ετικέτα (hashtag, #) #SquidGame ξεπέρασαν τις 16 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του αντίκτυπου που έχει η σειρά των εννιά επεισοδίων σε ένα ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, εγείροντας προβληματισμούς για την ψυχική και τη σωματική υγεία των παιδιών. Οι εκπαιδευτικές Αρχές σε αρκετές χώρες βρίσκονται σε επαγρύπνηση υπό τον φόβο έξαρσης επεισοδίων βίας μεταξύ των μαθητών, οι οποίοι αντιγράφουν στιγμιότυπα από τη σειρά.

Οι σκηνές βίας, εκφοβισμού και η απληστία που επιδεικνύουν οι πρωταγωνιστές έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που παρακολουθούν να σκοτώνονται όσοι χάνουν στο «Παιχνίδι του καλαμαριού» με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των παικτών και να υπάρξει ένας νικητής που θα πάρει το χρηματικό ποσό. Στην τηλεοπτική σειρά, συνολικά 456 διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν σε μια σειρά προκλήσεων – έξι παραλλαγές νοτιοκορεατικών παιχνιδιών. Ο νικητής εξασφαλίζει το βραβείο των 38,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αυξάνεται κάθε φορά που κάποιος παίκτης «εξαλείφεται». Οσοι δεν καταφέρουν να κερδίσουν τον γύρο του παιχνιδιού εξολοθρεύονται με ακαριαίο θάνατο.

Η δημοφιλία της σειράς έχει σημάνει συναγερμό στα σχολεία σε Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι κάποιες διαδικτυακές ομάδες και στην Ελλάδα. Το τμήμα διασφάλισης της εκπαίδευσης συμβουλίου στο Μπεντφορντσάιρ στη Νότια Βρετανία έστειλε μήνυμα σε γονείς και κηδεμόνες της περιοχής, προτρέποντάς τους να «παραμείνουν σε εγρήγορση, ύστερα από αναφορές για παιδιά και νέους που αντιγράφουν τα παιχνίδια και τη βία από τη νέα σειρά του Netflix “Squid Game”, που προορίζεται για θεατές άνω των 15 ετών». Υπήρξαν αναφορές σε όλη τη Βρετανία ότι καταγράφηκαν περιστατικά βίας και αναπαράστασης σκηνών της σειράς στα σχολεία της χώρας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μαθητές ασκούν βία για να τιμωρήσουν όσους χάνουν στα παιχνίδια που παίζουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου ή έξω από αυτόν.

Οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν το «Squid Game» ίσως ενθαρρύνουν πρακτικές εκφοβισμού και «κουλτούρα νταήδων», σύμφωνα με ειδικούς συμβούλους γονέων. Η κοινωνική ψυχολόγος δρ Σάντρα Γουίτλι, με έδρα το Λονδίνο, σημειώνει ότι η βίαιη σειρά θα μπορούσε να εμποδίσει την κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα να ανεχτούν ή να συμμετάσχουν σε βίαια περιστατικά εκφοβισμού. Είναι πιθανό η νεότερη γενιά να μην αντιληφθεί το πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς. «Ισως τους προξενήσει το ερώτημα: “Γιατί κανείς δεν τους βοηθάει;”. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μηνύματα που δεν θέλουμε τα παιδιά μας να λάβουν», δήλωσε στην «Daily Mail» η ειδικός.

Προειδοποίηση

Σχολείο στο Βέλγιο με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποίησε τους γονείς για τις συνέπειες θέασης της τηλεοπτικής σειράς. Οπως εξήγησαν οι εκπαιδευτικοί, είδαν τους μαθητές να αναπαριστούν παιχνίδια της σειράς στον προαύλιο χώρο. Οι νεαροί παίκτες γρονθοκοπούσαν όποιον συμμαθητή τους έχανε στο παιχνίδι «RedLight, GreenLight» (που θυμίζει το ελληνικό «Αγαλματάκια, ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα»). Στην τηλεοπτική σειρά, όποιο «αγαλματάκι»-παίκτης κινείται, πυροβολείται εν ψυχρώ. «Βασιζόμαστε στη στήριξη και στη συνεργασία σας και πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για τις συνέπειες που αυτό επιφέρει», αναφέρει η ανακοίνωση του βελγικού σχολείου.

Το γαλλικό υπουργείο Εθνικής Παιδείας έχει συστήσει στους εκπαιδευτικούς να «πάρουν την κατάσταση πολύ σοβαρά». Εστάλη δε προειδοποιητικό μήνυμα στους διευθυντές των σχολείων όλης της χώρας από το υπουργείο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Πιθανές περιπτώσεις επικίνδυνων παιχνιδιών στα γαλλικά σχολεία απασχολούν τους κρατικούς φορείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Γονιών Τηλεοπτικών Μέσων στις ΗΠΑ (PTC), Μελίσα Χένσον, τονίζει πως το Netflix θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν μοιράζει περιεχόμενο που είναι κακοποιητικό για τους νεότερους, που περιλαμβάνει σεξουαλικό περιεχόμενο και προωθεί τους αυτοτραυματισμούς.

Σύμφωνα με το «Nemours Children’s Health», τα παιδιά που βλέπουν βία στην τηλεόραση είναι πιο πιθανό να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά και να φοβούνται ότι ο κόσμος είναι τρομακτικός και ότι θα τους συμβεί κάτι κακό. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Παιδιατρικής Ερευνας σημειώνει ότι, αν τα παιδιά εκτίθενται σε βία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους και μπορεί εύκολα να τρομάξει τα μικρότερα παιδιά. Σύμφωνα με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, το μέσο παιδί στις ΗΠΑ θα δει 200.000 βίαιες πράξεις στην τηλεόραση μέχρι να γίνει 18 ετών.

Ανεξέλεγκτη η επιρροή των social media

Ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν δει την τηλεοπτική σειρά την έμαθαν πλέον γιατί οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπως το TikTok, αναπαράγουν περιεχόμενο από το «Παιχνίδι του καλαμαριού», όπου οι χρήστες αναρτούν τις δικές τους εκδοχές των προκλήσεων. Η Ιλέα Φέρκλοθ, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου στο Χίλαντ Παρκ στην Πόλη του Παναμά στη Φλόριντα των ΗΠΑ, δήλωσε στο Fox News πως οι μαθητές χτυπούν και κλοτσούν ο ένας τον άλλον στο πλαίσιο «αποκλεισμού» του «Squid Game» όπως παίζεται στο σχολείο. Οπως υποστηρίζει, η πλειονότητα των μαθητών έμαθε για τη σειρά μέσω των βίντεο που κυκλοφορούν με τους χαρακτήρες της σειράς στα social media.

Μαρί Ντανέτ, κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στην επίδραση της τηλεόρασης στην οικογένεια, υποστηρίζει στη γαλλική «Liberation» ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημοτικότητα της σειράς μεταξύ των νέων. «Ακόμη και χωρίς να έχουν δει τη σειρά, τα παιδιά έχουν πρόσβαση στον Κυβερνοχώρο που τους παρέχει κάθε πληροφορία», εξηγεί. «Ο,τι είναι βίαιο και απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 16 ετών ελκύει και γοητεύει», σημειώνει.

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ