Δήμος Πλατανιά

Σπουδαία κίνηση των μαθητών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά

Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του Δημου Πλατανιά οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ κατασκεύασαν και τοποθέτησαν πινακίδα που προειδοποιεί ότι δεν επιτρέπεται η διάβαση πεζών και οχημάτων απο τη παλιά γέφυρα του Ταυρωνίτη με σκοπό την πρόληψη πιθανού ατυχήματος

Έργο της Κρητικής Πολιτείας, η γέφυρα του Ταυρωνίτη τύπου Belley, σχεδιάστηκε και κτίστηκε το 1901 από το μηχανικό Μιχάλη Σαββάκη. Αποτέλεσε σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής και έργο πνοής για τον τόπο, καθώς συνέδεε την πόλη των Χανίων και τις επαρχίες Κυδωνίας, Κισάμου και Σελίνου και χρησιμοποιούνταν έως το 1980. Λόγω του μεγάλου πλάτους του ποταμού Ταυρωνίτη (150 μ.), η γέφυρα δεν μπορούσε να γίνει πετρόκτιστη και γι’ αυτό προκρίθηκε η μεταλλική κατασκευή.


Από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς ένα μέρος της γέφυρας κατέρρευσε και αναστηλώθηκε πρόχειρα από τους κατακτητές. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1998, η φθορά του χρόνου και η διάβρωση είχαν ως επακόλουθο να υποστεί εκ νέου ζημιά η γέφυρα, μέχρι που το 2000 έγινε πλήρης αποκατάσταση στην αρχική της μορφή από τον τότε Δήμο Βουκολιών. Σήμερα, η γέφυρα έχει χαρακτηριστεί Νεώτερο Ιστορικό Μνημείο και αποτελούσε τμήμα πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών. Δίπλα της υπάρχουν ένα παλιό πολυβολείο, ένας πύργος από γερμανικό άρμα μάχης Panzer 38T, δυο εξουδετερωμένες νάρκες MKG-MODO αμερικάνικης κατασκευής, καθώς και μία τορπίλη, για να θυμίζουν το αιματοβαμμένο κρητικό έπος του ’41. Στις μέρες μας δεν είναι ασφαλή η διάβαση της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ