ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπίτι μου»: «Δώρον άδωρον» το πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων στην Κρήτη

Μόλις 200 Κρητικοί από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη αναμένεται να είναι στους 10.000 ωφελούμενους του προγράμματος “Σπίτι μου”, το οποίο προβλέπει δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Ταβερναράκης, τονίζοντας την ανάγκη για διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να εντάξει πολύ περισσότερους νέους και να βοηθήσει πραγματικά την τοπική κοινωνία.

Θετικός, πάντως από την πλευρά του, όσο και αισιόδοξος δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, που επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα, αφού θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους των ενοικίων στο νησί μας.

Αναλυτικότερα, στην τελική ευθεία μπαίνει το στεγαστικό πρόγραμμα “Σπίτι μου”, το οποίο προβλέπει δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους. Το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά οικίας αξίας έως 200.000 ευρώ και εμβαδού έως 150 τ.μ., με έτος κατασκευής έως το 2007. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι 25-39 ετών ή 5.000 ζευγάρια που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν. Στόχος του προγράμματος είναι οι νέοι που θέλουν να κάνουν ή έχουν οικογένεια να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Το επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους θα είναι μηδενικό. Επίσης, δεν επιτρέπεται καμία μεταβίβαση μέχρι και την αποπληρωμή του δανείου.

«Αρνητικός ο παράγοντας των τραπεζών»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης χαρακτηρίζει ως αρνητικό και τον παράγοντα ότι η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται και πάλι μέσω των τραπεζών. «Το ζευγάρι, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει από τη μία να έχει το 10% της συνολικής χρηματοδότησης. Και από την άλλη να έχει την ικανότητα να αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου. Δεν ξέρουμε λοιπόν κατά πόσον θα “περπατήσει” το πρόγραμμα αυτό, με την έννοια αν θα ανταποκριθούν οι τράπεζες. Εμείς λέμε ότι αυτά τα προγράμματα δε θα έπρεπε να περνάνε μέσα από τις τράπεζες. Γιατί οι τράπεζες δίνουν χρήματα μόνο σε αυτούς που θα κρίνουν ότι είναι “καλοί πελάτες” για τις ίδιες», ανέφερε.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Ταβερναράκης, με τον ίδιο τρόπο εξαιτίας των τραπεζών δεν προχώρησε και στον βαθμό που περίμενε ο κόσμος το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”… Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ επισήμανε, επίσης, ότι σε όλη την Ελλάδα θα ωφεληθούν μόλις 10.000 νέοι άνθρωποι. Και από αυτούς, είναι ζήτημα στην Κρήτη αν θα είναι οι 200…

«Ας δούμε αν θα περπατήσει και πώς θα περπατήσει αυτό το πρόγραμμα και από ’κει και πέρα θα κάνουμε τις προτάσεις μας για την εξέλιξη του προγράμματος», πρόσθεσε ο κ. Ταβερναράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, έχει και πολλά θετικά σημεία το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, αλλά δεν είναι αρκετά.

«Είναι σημαντικό πρόγραμμα και για την Κρήτη»

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό θα ωφελήσει και την Κρήτη, μέσα από μια αποκλιμάκωση των ακριβών ενοικίων.

«Είμαστε θετικοί. Εξάλλου, είναι κάτι το οποίο το είχαμε ζητήσει κι εμείς αυτό. Και αυτό έγινε μετά από επίπονες δικές μας προσπάθειες. Και γιατί είναι θετικό; Γιατί σημαίνει ότι θα ανέβει η οικοδομική δραστηριότητα. Άρα αυτό είναι προς όφελος της οικονομίας γιατί θα γίνουν νέες κατασκευές. Άρα, θα μείνουν περισσότερα ζευγάρια σε ιδιόκτητο σπίτι. Θα φύγουν από το ενοίκιο. Και θα έχουμε περισσότερες κατοικίες για ενοικίαση μετά, που σημαίνει ότι θα έχουμε τη μείωση των ενοικίων. Άρα αυτό το πρόγραμμα έχει πολλαπλά οφέλη», τόνισε στη “Ν.Κ.” ο Κώστας Αράπογλου.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της δανειοδότησης, ο κ. Αράπογλου μάς είπε: «Θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικά τα χρήματα που δίνονται. Διότι δεν πρόκειται να δώσουν “τζάμπα” χρήματα. Και αυτό είναι κάτι που έχει διδάξει και η κρίση, γιατί πριν από το 2009 οι τράπεζες δάνειζαν χωρίς να βάζει χρήματα ο δανειολήπτης. Ενώ το υγιές είναι αυτό που γίνεται τώρα. Και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όταν θα πας να ζητήσεις ένα δάνειο από την τράπεζα, σε ρωτάει η τράπεζα τι χρήματα βάζεις εσύ. Αυτό γίνεται τώρα από τις τράπεζες και στην Ελλάδα. Σου δανειοδοτούν ένα 70-80% της αξίας της οικοδομής, για να ξέρουν ότι αυτός που δε θα πληρώσει τις δόσεις του θα χάσει και δικά του λεφτά. Μάλιστα, μέσα από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, μόνο το 10% είναι το ποσοστό του ιδίου κεφαλαίου και είναι ποσά που μπορούν εύκολα να βρεθούν από τους ενδιαφερόμενους του προγράμματος».

Οι δικαιούχοι και οι όροι δανεισμού

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος διευκρινίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία περιγράφει και τη διαδικασία. Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι:

  • Άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
    • Διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό, το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του Ν. 4756/2020 (Α’ 235), και δε διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
    • Το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια ή είναι ελεύθεροι.
  • Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:
    • α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
    • β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
    • γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη.
    • δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
    • ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
    • στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
    • ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
    • η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 128/1975.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ