ΚΡΗΤΗ

Σενάρια τουρκικής πρόκλησης νότια της Κρήτης – Οι κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νέο κρεσέντο προκλητικών, εμπρηστικών δηλώσεων από πλευράς Άγκυρας διά στόματος Ερντογάν, αλλά και του εμπνευστή της “Γαλάζιας πατρίδας” και του τουρκολιβυκού μνημονίου, αντιναύαρχου εν αποστρατεία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, στο οποίο απάντησαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανέβασαν κι άλλο το υψηλό “θερμόμετρο” στα ελληνοτουρκικά το σαββατοκύριακο, την ώρα που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περνά για τα καλά η Κρήτη.

Το φως της δημοσιότητας είδαν, μάλιστα, σενάρια, που φέρονται να εξετάζονται από ελληνικής πλευράς, σε σχέση με πιθανές επικείμενες τουρκικές προκλήσεις νότια του νησιού μας, στην περιοχή ενδιαφέροντος δηλαδή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου, σενάρια στα οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διαρρέονται, η κυβέρνηση έχει έτοιμες απαντήσεις και σχέδια αντιμετώπισης σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Για την ακρίβεια, από πλευράς κυβέρνησης διαρρέεται ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια και σενάρια για την αντίδραση της Αθήνας και των Ενόπλων Δυνάμεων – εφόσον απαιτηθεί – από την εποχή της πρώτης ελληνοτουρκικής κρίσης, το 2020, με το ερευνητικό “Ορούτς Ρέις”. Για παράδειγμα, ένα απ’ αυτά ήταν πώς θα απαντούσε η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία έστελνε ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης ή αν η Τουρκία έστελνε ερευνητικό της στην ίδια περιοχή για λογαριασμό της Λιβύης, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου.

To σενάριο αυτό όχι μόνο μελετάται, αλλά και αναπροσαρμόζεται λόγω της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας. Εξάλλου η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι μπορεί να βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει να στείλει και ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης, για λογαριασμό της Λιβύης.

Πώς όμως θα απαντηθεί μια πρόκληση από ένα τουρκικό ερευνητικό που επιχειρεί να κάνει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης, νότια της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Προφανώς η παράνομη τουρκική ενέργεια θα διεθνοποιηθεί ταχύτατα. Και αυτό διότι θα έχουν προηγηθεί και οι σχετικές τουρκικές NAVTEX. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο αντίδρασης. Αν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα μπουν σε εφαρμογή τα επόμενα στάδια. Από την αρχή οι ελληνικές Αρχές και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παρακολουθούν με όλα τα μέσα τις κινήσεις του ερευνητικού. Από τη στιγμή όμως που το ερευνητικό επιχειρήσει να ποντίσει καλώδια, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε πρώτη φάση «είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν συστάσεις από ελληνικής πλευράς, ενδεχομένως από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού προς το τουρκικό να απομακρυνθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται πως, αν το τουρκικό σκάφος εξακολουθήσει την παράνομη δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια αιφνιδιαστική κίνηση από την Αθήνα σε τακτικό επίπεδο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν, στην περίπτωση που χρειαστεί να δραστηριοποιηθούν (για παράδειγμα, σε έναν ναυτικό αποκλεισμό), τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τουρκικές. Η Κρήτη είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί. Στο νησί και γύρω από το νησί υπάρχουν τα πάντα: μαχητικά που μπορούν να απογειωθούν όχι από ένα, αλλά από δύο αεροδρόμια, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παραπάνω. Υπάρχουν δυνάμεις του Ναυτικού (μόνιμα φρεγάτα, υποβρύχιο, πυραυλάκατος) και η δυνατότητα “αγκίστρωσης” σε πολλά σημεία. Κι όλα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα στις ελληνικές δυνάμεις να αντιδράσουν αστραπιαία και να αιφνιδιάσουν με τον τρόπο που θα αποφασιστεί. Η απόσταση των τουρκικών δυνάμεων από τις τουρκικές ακτές είναι αρκετά μεγάλη.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι, σε μια περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό στα νότια της Κρήτης, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν περισσότερα και καλύτερα μέσα για επιτήρηση και έλεγχο των τουρκικών κινήσεων. Έχουν πλέον στο οπλοστάσιό τους και τα δύο UAVs Heron – δεν τα είχαν στην κρίση του 2020 – ενώ και το Π.Ν. απέκτησε μίνι UAVs για τις φρεγάτες του.

Επιπλέον, στη “φαρέτρα” των απαντήσεων εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να αποφασιστεί με διαδικασίες-εξπρές μια διακρατική στρατιωτική άσκηση-απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Πολεμικό κλίμα στην Τουρκία

Οι διαρροές και τα δημοσιεύματα περί ελληνικής ετοιμότητας και κινητικότητας, υπό το πρίσμα πιθανής τουρκικής πρόκλησης νότια της Κρήτης, ήρθαν στην επιφάνεια σε μια συγκυρία που στην Τουρκία φαίνεται να διαμορφώνεται πλέον πολεμικό κλίμα εις βάρος της χώρα μας, με μπροστάρη μάλιστα τον εμπνευστή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και του περίφημου τουρκικού δόγματος της “Γαλάζιας πατρίδας”, επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Müstafi, αντιναύαρχο εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο Γιαϊτζί, ούτε λίγο ούτε πολύ, “βλέπει” σχέδιο εισβολής της Ελλάδας στο… Αιγαίο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ετοιμαστεί από το 2017.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 ένα σχέδιο 3 σταδίων για την αύξηση των χωρικών της υδάτων. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα.

Ωστόσο δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω πιέσεων της Τουρκίας. Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να προβάλει το δόγμα της “Γαλάζιας πατρίδας” στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γιαϊτζί στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”.

Νέο κρεσέντο Ερντογάν

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική δήλωση προχώρησε χθες το απόγευμα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δε θα επιτρέψει την επανάληψη λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων της Τουρκίας σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου.

«Η μοίρα όσων είναι τυλιγμένοι σε σάπια κοχύλια δε θα είναι διαφορετική από τη μοίρα όσων λειτούργησαν υπό καθεστώς κηδεμονίας όταν ξεκίνησε ο αγώνας στη Σαμψούντα το 1919. Ο δρόμος μας είναι είτε ανεξαρτησία ή θάνατος», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μήνυμα Μητσοτάκη

«Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σαρωτική και στην περίπτωση που η Τουρκία, ή κάποια χώρα για λογαριασμό της, αποπειραθεί να παραβιάσει όχι μόνο την κυριαρχία μας (σε νησιά) αλλά και κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως είναι η υφαλοκρηπίδα των νησιών και η ΑΟΖ».

Ν. Δένδιας: «Να καταλάβει η Τουρκία ότι τελείωσε η πολιτική των κανονιοφόρων»

«Να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μια άλλη εποχή», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

«Βρεθήκαμε απέναντι σε μια διαρκή διεύρυνση επιχειρημάτων και διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας, πέραν του Διεθνούς Δικαίου, πέραν οποιασδήποτε λογικής. Αναφέρω ενδεικτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο διαμοιράζει θαλάσσιες εκτάσεις, αγνοώντας την παρουσία της Κρήτης μέσα στη μέση, αγνοώντας ότι κατά το Διεθνές Δίκαιο τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ενδοχώρα, δηλαδή χωρικά ύδατα, και μάλιστα χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 μίλια, αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Για να καταστεί σαφές το παράλογο της συμφωνίας αυτής, φανταστείτε η Ελλάδα να υπέγραφε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με την Ισπανία, αγνοώντας ότι η Ιταλία είναι στη μέση. Και επίσης το ιδεολόγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, η αντίληψη δηλαδή ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα, δηλαδή πρέπει να αποκοπούν από τον κορμό της Ελλάδας στην οποία ανήκουν με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Και ένα ακόμα χειρότερο: προσέθεσαν τον τελευταίο χρόνο το νέο επιχείρημα ότι η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βασίζεται στη συμφωνία περί αποστρατιωτικοποίησης, άλλως η ελληνική κυριαρχία δεν είναι απόλυτη, αλλά είναι σχετική», τόνισε ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ