ΚΡΗΤΗ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ: Τι «έσωσε» την Κρήτη από τις συνέπειες του Εγκέλαδου

Ένα περίεργο παιχνίδι με τον χρόνο έπαιξε ο Εγκέλαδος χθες στην Κρήτη, καθώς η ισχυρή σεισμική δόνηση με την οποία μας είπε “καλημέρα”, υπενθυμίζοντας την παρουσία του, ήρθε λίγες ώρες μετά τα Ρίχτερ στην Αλβανία.

Όμως στην πραγματικότητα οι δύο σεισμοί δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους και η μόνη συσχέτισή τους είναι η χρονική και καθαρά συγκυριακή.

Το ευτύχημα για πολλοστή φορά για το νησί μας ήταν ότι ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ καταγράφηκε μακριά από την ξηρά, σε θαλάσσια περιοχή, και πιο συγκεκριμένα 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων και 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων, και επιπλέον ότι το εστιακό του βάθος, το οποίο υπολογίστηκε στα 70,7 χιλιόμετρα, ήταν μεγάλο. Αυτή ήταν και η αιτία που έγινε τόσο αισθητός και σε μεγάλη απόσταση.

Επρόκειτο για την τρίτη επίσκεψη του ταραχώδους απρόσκλητου “μουσαφίρη” τους τελευταίους μήνες στην Κρήτη, μετά τον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ στις 4 Ιουλίου και εκείνο των 5,2 βαθμών στις 2 Αυγούστου – ο τελευταίος μάλιστα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον χθεσινό. Και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων σεισμών «ενδιαμέσου βάθους», όπως μας εξήγησε ο καθηγητής, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο της UNESCO, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ