ΚΡΗΤΗ

Σεισμικές έρευνες στην Κρήτη: Η «Μπάρμπαρα» έφερε προσωρινή παύση – Πόσο θα επηρεαστεί η ολοκλήρωση των εργασιών

“Κράτει οι μηχανές” προσωρινώς για το ερευνητικό πλοίο “Sanco Swift”, που μετά από μια μικρή, ολιγοήμερη αναγκαστική παύση ένεκα της κακοκαιρίας αναμένεται να συνεχίσει και πάλι τις εργασίες του στο μέτωπο των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνών και μελλοντικής εξόρυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι εργασίες που εκτελεί το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής PGS, ναυλωμένο από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy, είχαν φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθούν προς τα τέλη του μήνα, εντός δηλαδή των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Οι εργασίες και ο προγραμματισμός δεν αναμένεται, δηλαδή, να επηρεαστούν αισθητά τουλάχιστον από το υποχρεωτικό διάλειμμα των τελευταίων ημερών, λόγω του απρόοπτου παράγοντα του καιρού.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα” από τη χώρα και εδώ από την περιοχή της Κρήτης δε θα μπορούσε να αφήσει αλώβητο και το έργο του ερευνητικού πλοίου, που όπως είναι προφανές δε θα μπορούσε να εκτελέσει κανονικά τις σεισμικές έρευνες μέσα σε συνθήκες θαλασσοταραχής…

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, τα κύματα στη θαλάσσια περιοχή που πλέει το “Sanco Swift” έφταναν μέχρι και τα 7,5 μέτρα σε ύψος, με τις αναταράξεις να προκαλούν κραδασμούς στα υδρόφωνα των καλωδίων που απλώνει το πλοίο για τις σεισμικές έρευνες. Και ως εκ τούτου, λόγω των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών που συνάντησε το ειδικό σκάφος είχε διακόψει αυτές τις μέρες τις εργασίες του…

Το “Sanco Swift” κινήθηκε εντός των στόχων του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την κοινοπραξία των ExxonMobil-Helleniq Energy και μάλιστα οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από τον Νοέμβριο συνέδραμαν στην κάλυψη μεγάλου μέρους του ερευνητικού προγράμματος.

Ο χρόνος λήξης των εργασιών εκτιμάται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει πάει πίσω το πρόγραμμα η ολιγοήμερη διακοπή του δρομολογίου του σκάφους λόγω της κακοκαιρίας.

Αισιόδοξα μηνύματα

Εντωμεταξύ, όπως έχουμε γράψει στη “Νέα Κρήτη”, ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα ως προς τα μεγέθη του ορυκτού πλούτου της Κρήτης εκπέμπονται μέσω των υπό εξέλιξη δισδιάστατων σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού μας… Τα μέχρι στιγμής στοιχεία σκιαγραφούν ισχυρές ενδείξεις ανθρακικών δομών, ανάλογες με τις πρόσφατες εντυπωσιακές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα σε θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό η ανάδοχος κοινοπραξία ExxonΜobil-Helleniq Energy, που έχει πάρει με συμβάσεις παραχώρησης τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης, να προσπεράσει την επόμενη διαδικαστική φάση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών και να πάει απευθείας, ακόμα και μέσα στο 2024, σε ερευνητικές γεωτρήσεις. Αυτό βεβαίως θα αποφασιστεί οριστικά μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων ερευνών και την πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησής τους που θα ακολουθήσει…

Διευθύνων σύμβουλος ΕΔΕΥΕΠ – «Πολύ μεγάλες οι δομές στα οικόπεδα της Κρήτης»

«Οι δομές που βρήκαμε στις έρευνες στα οικόπεδα της Κρήτης είναι πολύ μεγάλες. Είμαστε στο τέλος πλέον των ερευνών. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, γιατί περνάμε πάνω από περιοχές που δεν τις έχουμε χαρτογραφήσει ξανά. Αν έχουν μέσα φυσικό αέριο, θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ σημαντικό» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, μιλώντας στο podcast ΒΑΒΕΛ, και αποτυπώνοντας το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις τάξεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ προανήγγειλε τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στα δύο θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, σε έναν χρόνο από σήμερα.

Ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα έχει η οικονομία όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή του φυσικού αερίου, καθώς από τα κέρδη που θα προκύψουν ένα 40% έως και 60%, ανάλογα με τη σύμβαση, θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο. Πολλά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη. Όπως επισήμανε, «εάν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα, ουσιαστικά σημαίνει πολλές γεωτρήσεις, ουσιαστικά σημαίνει μία ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας. Μιλάμε για σωληνώσεις, μιλάμε για θέσεις εργασίας. Μία πλατφόρμα στη μέση της θάλασσας θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί 100 και ίσως και περισσότερα άτομα 365 μέρες τον χρόνο, που πρέπει να φάνε, πρέπει να μετακινηθούν, έρχονται άλλες βάρδιες. Αμέσως δημιουργείται μία οικονομία, τοπική οικονομία, μία δευτερογενής οικονομία γύρω από αυτές τις δραστηριότητες, η οποία δημιουργεί και προφανή οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Και πέρα από τις τοπικές κοινωνίες, σε επίπεδο εθνικό υπάρχουν πολλές συγγενείς βιομηχανίες, οι οποίες νομίζω θα είναι πάρα πολύ χαρούμενες να δημιουργηθεί μία τέτοια οικονομική δραστηριότητα και να μπορέσουν να την υποστηρίξουν».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ