ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλίμα συγκίνησης ο επαναπατρισμός των λειψάνων 8 Ελλήνων οπλιτών από την Κύπρο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων οκτώ Ελλήνων οπλιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή από την Κύπρο στην αεροπορική βάση Ελευσίνας.

Η τελετή, έγινε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια. Τα λείψανα των ηρώων επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Κύπρο με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

πεσόντες κύπρος

Οι οκτώ οπλίτες υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Οι ταφές θα πραγματοποιηθούν στον Μεγαπλάτανο Πέλλας, στην Καισαριανή, τη Γορτυνία, τα Άνω Λιόσια, την Κρύα Βρύση Πέλλας, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Ερύμανθο Αχαΐας και την Κυπαρισσία.

Image
πεσόντες κύπρος

Πρόκειται για τον Ανθυπολοχαγό Πεζικού Κωνσταντίνο Τσαγκαλίδη, τον Ανθυπασπιστή Διαβιβάσεων Γεώργιο Αναλυτή, τους Ανθυπασπιστές Πεζικού Αναστάσιο Κρατημένο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, Γεώργιο Μαρτζάκλη, Ηλία Τούλη και τον Ανθυπασπιστή Καταδρομών Ιωάννη Ηλιόπουλο.

Image
πεσόντες κύπρος

Ο Ηλίας Τούλης συμμετείχε στο αεροσκάφος ΝΙΚΗ 4, που απογειώθηκε από τη Σούδα Χανίων, με προορισμό το αεροδρόμιο της Λευκωσίας μαζί με άλλους 28 Καταδρομείς. Το αεροσκάφος  συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε κατά λάθος από τα κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά,  οδηγώντας στο θάνατο τους 29 καταδρομείς και τα 4 μέλη πληρώματος του αεροσκάφους.

Image
πεσόντες κύπρος

Στην ιδιαίτερη τελετή επαναπατρισμού συμμετείχαν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδη, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ