ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

«Σαφάρι» στην Κρήτη: Πουλούσαν φρούτα και λαχανικά χωρίς κατά νόμο τιμολόγια

Ανενημέρωτοι για την υποχρέωσή τους να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), ενώ υπήρξαν και πολλοί που υποστήριξαν πως δεν πρόλαβαν να το πράξουν ακόμα γιατί είναι καινούργιοι στο επάγγελμα, δήλωσαν στους ελεγκτές του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ν. Ηρακλείου, χθες, γύρω στο 20% των μανάβηδων, των παραγωγών και των επιχειρηματιών της Μεσαράς που βρέθηκαν στο δείγμα των ελέγχων.

Επιπλέον, πολλοί από αυτούς, όπως ήταν επόμενο, βρέθηκαν να μην τηρούν και άλλα βασικά μέτρα, όπως να έχουν για παράδειγμα στη διάθεσή τους τα τιμολόγια με τα οποία να αποδεικνύουν την προέλευση των προϊόντων τα οποία εμπορεύονται, αναλαμβάνοντας πάντως τη δέσμευση να τα προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία μέσω του email!

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο neakriti.gr ο ένας εκ των ελεγκτών, γεωπόνος και γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μαρίνος Βλαχάκης, που πάντως, γενικότερα σε θέματα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και σε θέματα υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, δηλώνει ικανοποιημένος από τους φετινούς ελέγχους, χωρίς βέβαια να έχει στη διάθεσή του και τα αντίστοιχα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ολοκληρώνουν την εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης.

Όμως, στο θέμα της εγγραφής στο ΜΕΝΟ υπάρχει, όπως λέει, πρόβλημα, αφού σε κάθε έλεγχο της υπηρεσίας πάντα υπάρχει ένα ποσοστό 20% όσων ελέγχονται, οι οποίοι εντοπίζονται να μην έχουν εγγραφεί και έτσι δεν είναι δυνατή και η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είναι και η συγκεκριμένη υπηρεσία, που ασχολείται σε καθοριστικό βαθμό με την ποιότητα των διακινούμενων προϊόντων.

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο Μαρίνος Βλαχάκης, «οι άνθρωποι δηλώνουν πως δεν ήξεραν ότι έπρεπε να έχουν γραφτεί στο ΜΕΝΟ. Και έτσι δεν είχαν μαζί τους και τα τιμολόγια. Έγραφαν βέβαια στα τελάρα την προέλευση των προϊόντων, αλλά όταν λες “έχω ντομάτα Μεσαράς” ή “πατάτα Μαλίων” κ.λπ., πρέπει και να το αποδεικνύεις. Μας είπαν ότι τα τιμολόγια τα έχουν οι λογιστές τους και δεσμεύτηκαν να μας τα στείλουν».

«Απαράδεκτο να μην υπάρχει σήμανση»

Χθες Τρίτη 27 Ιουνίου, προβλήματα έλλειψης στη σήμανση των προϊόντων στους ελέγχους στη Μεσαρά δε διαπιστώθηκαν. Σύμφωνα όμως με τον Μαρίνο Βλαχάκη, κατά καιρούς εντοπίζονται τέτοια προβλήματα, τα οποία ο ίδιος τα χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτα», αφού όπως λέει, «δε γίνεται τα προϊόντα μας να διακινούνται όπως σε προηγούμενες δεκαετίες»…

Συγκεκριμένα, ο γεωπόνος του Περιφερειακού Κέντρου Φυτών και στέλεχος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Μαρίνος Βλαχάκης είπε: «Μπορεί να το δούμε μία και δύο φορές τον χρόνο, αλλά όσες φορές και αν το δούμε, δεν παύει να υπάρχει το φαινόμενο αυτό και είναι απαράδεκτο να διακινούνται τα προϊόντα μας, όπως γινόταν πριν από 20 και 30 χρόνια. Το βλέπουμε πολύ σπάνια, αλλά όταν το διαπιστώσουμε κάνουμε τα δέοντα».

Από τους ελέγχους, η αρμόδια υπηρεσία επιδιώκει τα εξής: «Τα μανάβικα να είναι εγγεγραμμένα στο ΜΕΝΟ. Και όχι μόνο τα μανάβικα, αλλά και όλοι οι χονδρέμποροι και όλα τα σούπερ-μάρκετ. Το ΜΕΝΟ ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπεύθυνη είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της κάθε περιοχής».

Στο σημείο αυτό, ο Μαρίνος Βλαχάκης μάς είπε ότι σε όσους δεν έχουν εγγραφεί θα σταλεί μία σύσταση και μέχρι τον επόμενο έλεγχο σε ένα ή δύο μήνες θα πρέπει να έχουν εγγραφεί, γιατί αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται.

Τι πρέπει να εφαρμόζουν

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και υγιεινή που οφείλουν να τηρούν οι οπωροπώλες, οι παραγωγοί, τα συσκευαστήρια κ.λπ., ο αρμόδιος γεωπόνος τόνισε ότι «είναι λάθος να βρίσκεις μουχλιασμένα προϊόντα, να βρίσκεις σάπια ή να υπάρχουν μέσα στις συσκευασίες ξένα σώματα. Και κάτι πολύ σημαντικό είναι η ιχνιλασιμότητα. Δηλαδή δε θα πρέπει να περιπλέκονται οι παρτίδες».

Όπως εξηγεί ο Μαρίνος Βλαχάκης, «όταν ένα κατάστημα παραλαμβάνει τις καινούργιες παρτίδες με τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τα αγγούρια από τη λαχαναγορά, δε θα πρέπει να μπλέκονται με τα παλιά. Γιατί, αν θέλει μια υπηρεσία να κάνει έλεγχο για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όταν μπλεχτούν παρτίδες καινούργιες με παλιές δεν μπορούμε να φτάσουμε στον παραγωγό που μπορεί να έχει ψεκάσει με μη εγκεκριμένο φάρμακο ή να μην έχει τηρήσει τους χρόνους ψεκασμού»…

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, θέματα υπολειμματικότητας φέτος δεν έχουν εντοπιστεί στους ελέγχους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών.

«Πιο παλιά, πριν από τρία χρόνια, είχαμε εντοπίσει υπολειμματικότητα στα αμπελόφυλλα. Και είχαμε ξεκαθαρίσει τότε ότι για τα αμπελόφυλλα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα. Τα φάρμακα είναι μόνο για τα σταφύλια. Άρα δε μαζεύουμε φύλλα από αμπέλια που έχουν ψεκαστεί, ανεξάρτητα από τον χρόνο αναμονής», όπως ξεκαθάρισε ο Μαρίνος Βλαχάκης.

«Φαίνεται πάντως ότι πλέον το έχει καταλάβει ο κόσμος και είναι προσεκτικός», πρόσθεσε.

Προσοχή στα λεμόνια Αργεντινής ή Νότιας Αφρικής

Στο μεταξύ, όπως είπε ο ίδιος, «πολλές φορές μας έρχονται λεμόνια από Αργεντινή ή Νότια Αφρική, που είναι κερωμένα, αλλά έχουν και μυκητοκτόνο, το οποίο το αναγράφει η κούτα. Αλλά με το να βάλουν την κούτα πάνω στην προθήκη τους, η κούτα πετιέται. Άρα θα πρέπει να αναγράφουν με μεγάλα γράμματα ότι ο φλοιός του λεμονιού δεν είναι για κατανάλωση. Πολλές μανάδες που κάνουν ένα κέικ για τα παιδιά τους δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον φλοιό από αυτό το λεμόνι που έχει κερωθεί και έχει και μυκητοκτόνο. Αυτή την εποχή λιγοστεύει το ντόπιο λεμόνι και μπαίνει πλέον το εισαγόμενο. Ευτυχώς, εμείς είδαμε στους μανάβηδες ότι έγραφαν σε ετικέτα ότι ο φλοιός σε αυτό το λεμόνι δεν είναι για κατανάλωση. Πάντως, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο χυμός δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, ο Μαρίνος Βλαχάκης ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση εφημερίδας στις κλούβες με τα προϊόντα. «Η εφημερίδα έχει μελάνι που περνάει στο προϊόν. Αυτό το έκαναν οι παλιοί αγρότες, αλλά σήμερα απαγορεύεται. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται άσπρο χαρτί, και εννοείται πως οι κλούβες πρέπει να είναι καθαρές».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ