ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

“Βόμβα” για το κρητικό αγουρέλαιο: Γύρισαν πίσω οι Ιταλοί 60 τόνους γιατί τους φάνηκε… πικρό!

Δύο βυτία με ελαιόλαδο από πρώιμη περιοχή του νομού Ηρακλείου, συνολικής ποσότητας περίπου 60 τόνων, γύρισαν πίσω οι Ιταλοί έμποροι, ύστερα από τις αναλύσεις που διενήργησαν στα εξειδικευμένα εργαστήρια τους. Η επίσημη αιτιολογία από πλευράς των κρητικών ελαιουργών είναι ότι οι Ιταλοί το βρήκαν… πολύ πικρό λόγω πρωιμότητας!

Την πληροφορία αυτή αποκαλύπτει το neakriti.gr σήμερα, με τον πρόεδρο των ελαιουργών Βαγγέλη Πρωτογεράκη, να την επιβεβαιώνει, αλλά και να διευκρινίζει πως δεν επρόκειτο για λάδι με υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.

“Τουλάχιστον εγώ δεν είχα τέτοια πληροφόρηση. Εμένα οι πληροφορίες μου ήταν, πως επρόκειται για βιολογικό αγουρέλαιο, που όμως οργανοληπτικά θεωρήθηκε ως μη κατάλληλο από τους Ιταλούς που το αγόρασαν, λόγω της πρωιμότητας και της υπερβολικής πικράδας του”!

Μάλιστα, το λάδι αυτό θα επαναχρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών, σε τυποποίηση που θα γίνει, με τον συνδυασμό και άλλων λαδιών για να βγει ένα καλύτερο οργανοληπτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών, η ιστορία αυτή έρχεται να μας “διδάξει”, ότι δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε τόσο πολύ να συγκομίσουμε το προϊόν, γιατί μέσα από τέτοια προβλήματα, δημιουργείται μία λανθασμένη εικόνα σε βάρος του κρητικού ελαιολάδου.

“Έτσι κι αλλιώς το φάρμακο της δακοκτονίας είναι βιολογικό. Αλλά και πάλι, δεν άκουσα κάτι για υπολειμματικότητα. Σίγουρα πάντως, δεν πρέπει να βιαζόμαστε να μαζεύουμε λάδι τόσο νωρίς”¨, όπως ξεκαθαρίζει.

Στο μεταξύ, με βάση την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, στις περισσότερες περιοχές του νομού Ηρακλείου, οι παραγωγοί σήμερα μπορούν να μαζεύουν ελαιόκαρπο, αφού έχουν περάσει οι μέρες που έπρεπε να περάσουν από τον τελευταίο ψεκασμό.

Υπάρχουν όμως περιοχές που δεν πρέπει ακόμα να ανοίξουν τα ελαιουργεία. Μάλιστα, στη Μεσαρά, που γενικά πρόκειται για όψιμη περιοχή, έχει κάνει και πάλι την εμφάνιση του ο δάκος. “Στο Πετροκεφάλι και τη Γαλιά, βλέπουμε πως ο δάκος επιστρέφει.

Έτσι εκεί καλούμε την Περιφέρεια Κρήτης να κάνει κι άλλο δολωματικό ψεκασμό, για να μην έχουμε πρόβλημα. Όμως και οι παραγωγοί από μόνοι τους καλό θα ήταν να ψεκάσουν, αρκεί να τηρήσουν στη συνέχεια τους χρόνους αναμονής”…

Πάντως, σε γενικότερη κλίμακα η χρονιά εξελίσσεται καλά. Και όπως λέει ο πρόεδρος των ελαιουργών, από τη 1η Νοεμβρίου και μετά, στις περισσότερες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά η συγκομιδή του ελαιοκάρπου και ως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, με εξαίρεση κάποιες πιο όψιμες περιοχές και περιοχές με μεγάλη βεντέμα, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία όχι πριν τα τέλη Δεκεμβρίου.

“Το “Σακσές” αποδείχτηκε ένα πολύ καλό φάρμακο. Έχει κάνει και η Περιφέρεια Κρήτης φέτος πάρα πολύ καλή δουλειά. Αλλιώς θα είχαμε την πανωλεθρία του 2019″, καταλήγει ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Βέβαια, η επιστημονική θέση του γεωπόνου Μανόλη Γελασάκη προς το neakriti.gr, ότι μετά τις βροχές, μόλις η θερμοκρασία ανέβει, ο δάκος θα αρχίσει και πάλι τις επιδρομές του, φαίνεται πως ήδη επιβεβαιώνεται.

Γι αυτό και ο κόσμος βιάζεται να βγει στους ελαιώνες, χωρίς όμως να γίνονται και υπερβολές, ως προς τον χρόνο της συγκομιδής. Ήδη βιώνουμε το…”καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου”, για το οποίο ξαναγράφαμε προ ημερών.

Αν βέβαια οι θερμοκρασίες πέσουν το επόμενο διάστημα, οι δραστηριότητες του εντόμου θα μειωθούν και ίσως και να σταματήσουν οριστικά, κάτι που θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει, σε μια χρονιά με σούπερ βεντέμα και πολύ καλές τιμές για τον παραγωγό.

Όπως όλα δείχνουν, πράγματι οι τιμές παραγωγού θα ξεκινήσουν πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό, κάτι που πρώτη η εφημερίδα “Ν.Κρήτη” και το neakriti.gr ανέδειξαν, από τα τέλη του καλοκαιριού, όταν υπήρχαν οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις για τη φετινή χρονιά. Απομένει, να παραχθούν μαζεμένα λάδια τις επόμενες μέρες, ώστε να δοθούν οι ενδεικτικές τιμές εκκίνησης στο προϊόν.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ